Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Ruga Albă, focarul de credință a patru sate
Jun 23, 2016
„Ruga albă” sau ,,Crucea cu patru stâlpi” a fost ridicată în îndepărtatul an 1883. Din cele mai vechi timpuri a reprezentat un adevărat focar de credinţă şi prietenie a localităţilor Coştei, Iablanca, Sălciţa (Serbia) şi Vrani (România). Numele pe care îl poartă se raportează la realitate, deoarece crucea este albă şi are patru stâlpi. Fiecare stâlp aparţine uneia din cele patru aşezări.
De sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh, la „Ruga albă” se oficiază slujba de binecuvântare a hotarelor celor patru sate. Este un simbol istoric care leagă localităţile, reaamintindu-ne de tradiţie, obiceiuri şi cultură, consemnează Mariana Stratulat în săptămânalul Libertatea.
An de an, în Duminica Rusaliilor, creștinii ortodocși își reamintesc de promisiunea pe care a făcut-o Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de a fi batjocorit și răstâgnit pe cruce: ,,Trimite-vă voi un alt mângâietor, pe care nimeni nu-l va lua de la voi – Duhul Sfânt”! Aceste cuvinte s-au împlinit în ziua de Rusalii, pe care o mai numim și Pogorârea Duhului Sfânt.
În această zi, creștinii își împodobesc casele cu crengi de tei, deoarece teiul așezat în fața casei reprezintă bucurie, viață, veșnicie…Apoi merg la biserică spre a asista la Sfânta Liturghie de Rusalii.
Pentru locuitorii satelor Coștei, Iablanca, Sălcița și Vrani, Rusaliile sunt o sărbătoare cu semnificație deosebită. În această zi se întâlnesc la ,,Ruga albă” – Sfânta Troiță, ridicată în urmă cu 133 de ani, reprezentând simbolul creștinității noastre.
Conform datelor de care dispunem, strămoșii noștri se adunau la ,,Rugă” încă din îndepărtatul an 1883, în ziua de Rusalii, spre a asista la slujba de binecuvântare a hotarelor celor patru sate și la Sfânta Liturghie în aer liber. Din păcate, tradiție a fost întreruptă, iar în 1990, după mulţi ani de pauză, a fost reluată. Așadar, de mai bine de două decenii creștinii ortodocși din cele patru localităţi, dar nu numai, se adună din nou la ,,Rugă”, deoarece dacă nu ne respectăm tradiția, nu vom avea viitor.
,,Ruga albă” sau Crucea cu patru stâlpi este un adevărat simbol al creștinității noastre, care adună în jurul său creștinii din patru sate. Din anul 2005, slujba de binecuvântare a hotarelor este oficiată de către următotrii preoţii iconom-stavrofor Cornel Juică, paroh al bisericilor din Iablanca şi Sălciţa şi Aurel Străin, paroh al bisericii din Coştei, cărora în ultimii ani li s-au alăturat părintele Nicolae Ionescu, paroh al bisericii din Vrani şi preotul ortodox sârb din Iablanca, Željko Simović.
La acest eveniment participă un număr mare de credincioşi din parohiile amintite, iar răspunsurile liturgice sunt date de corul Bisericii Ortodoxe Române din Coştei. În preajma sfintei slujbe, se prezintă membrii ,,Oastei Domnului” din Coștei și Iablanca, iar finalul aparţine fanfarelor ,,Eminescu” și ,,Mihai Eminescu” din Coștei, precum și formaţiei SCA ,,Ion Bălan” din Iablanca.
Articole similare selectate pentru tine
TURNEUL DE MINIFOTBAL DE LA MESICI
Recent la Mesici s-a desfășurat un turneu de minifotbal cu participarea echipelor din următoarele localități: Iablanca, Voivodinț, Coștei și echipa din localitatea gazdă. Echipa din Iablanca a obținut un rezultat ieșit din comun și pe bune merite s-a clasat pe locul de frunte.
Iabuca de altădată (2)
Cu siguranţă putem afirma că Erd Somlyo a fost cetatea care a existat înaintea zidirii Culei Vârşeţului, pe vârful aceluiaşi deal. Pe de altă parte, cuvântul Iabolnok, evident are rădăcina de origine slavă, „jabolka”, (jabuka), ceea ce înseamnă – măr, iar terminaţia pare să fie ungurească, dar deocamdată nu avem o explicaţie justă pentru aceasta.