De ce s-a destrămat Imperiul Otoman?

Jun 30, 2016

ottoman-empire.jpg

Prăbuşirea statului otoman este atribuită prăbuşirii structurii sale economice. Multe dintre eşecurile otomane sunt atribuite incapacităţii de a stabili hegemonia economică şi politică asupra altor naţiuni în ciuda faptului că statul era un imperiu. Termenul "bolnavul Europei" ilustrează destul de exact aceste stări de fapt.


Odată cu schimbarea marilor rute comerciale, Imperiul Otoman a pierdut cea mai importantă sursă de venituri. Incapacitatea de a industrializa ţara şi marea dependenţă de taxele asupra pământului au fost de asemenea factori importanţi ai procesului distructiv.

O mare problemă era şi întinderea prea mare a Imperiului. Încercând să evite pierderile teritoriale prin intermediul războaielor purtate în zonele rebele dar şi în afara graniţelor, statul şi-a compromis orice încercare de reformă.

imperiul-otoman1.gif

Odată cu îmbunătăţirea comunicaţiilor, populaţia care era distribuită de-a lungul rutelor comerciale a început să se concentreze în numai câteva centre. Această populaţie era puternic afectată de competiţia economică din acele timpuri. Cei care s-au mutat în oraşe au trebuit să se confrunte cu greutăţi mari care le-a pus la încercare răbdarea, adaptabilitatea şi ştiinţa. Otomanii au trebuit să ţină sistemul statului în funcţiune în condiţiile acestor presiuni sociale.

În comerţ se întâmpla ceva cel puţin curios: chiar şi la sfârşitul secolului al XV-lea, grecii şi evreii erau cei mai importanţi negustori, prezenţa otomanilor în acest sector fiind nesemnificativă. Ca o consecinţă, otomanii trebuiau să protejeze elitele economice greceşti pentru a menţine economia în funcţiune. Mai mult, turcii trebuiau să rezolve dezordinile sociale din rândul comunităţii greceşti. Atunci când elita grecească s-a întors împotriva otomanilor, Imperiul a pierdut controlul. Conducătorii grecilor au aruncat întreaga responsabilitate a problemelor imperiului în spatele otomanilor şi au proclamat că singura cale de scăpare a grecilor ar fi fost doar proclamarea unui stat naţional propriu.

Imperiul-Otoman.jpg

Cei mai mulţi istorici apreciază că circumstanţele căderii Imperiului Otoman sunt foarte asemănătoare cu cele ale căderii Imperiului Bizantin, în mod special când este vorba despre tensiunile interetnice şi incapacitatea de a le rezolva. În cazul Imperiului Otoman, introducerea sistemului parlamentar în timpul Tanzimatului a fost făcută prea târziu pentru a mai putea repara ceva.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ioan Vodă cel Cumplit, domnitorul cu o forță incredibilă (1)

Oricât veți căuta în colbul istoriei române un personaj asemănător Voievodului Ion Armeanul, rar veți găsi vreunul. Oricât veți căuta în Istoria Universală un războinic asemenea Măriei Sale, nu veți afla unul care să se apropie de bravura, forța și neînduplecarea sa. Readucerea aminte a faptelor și vieții unuia dintre cei mai străluciți strategi ai Europei creștine, este o adevărată datorie de onoare.