Leon Baas - fotografia macro

Jul 10, 2016

3.jpg

,,Cu ochiul lipit de vizorul aparatului foto, privesc cum o cascadăde culoare, aparent înghețata în timp, umple  cadru. Mai jos, mari roci cristaline aștern peisajul și creaturi bizare cu picioare lungi, merg de-a lungul orizontului în cautarea următoarei mese. În ciuda aparențelor, această lume străină plină de creaturi ciudate, culori frumoase și teren necunoscut, nu este o altă planetă”.


Pentru cei neinitiaţi, pare imposibil de a vizualiza o colecție de obiecte banale în astfel de splendoare, dar pentru un fotograf macro, obiectele de zi cu zi, cum ar fi acestea, sunt întotdeauna fascinante. Pentru a te uita la lume printr-o lentilă macro, înseamnă a fi transportat pe o altă planetă.  Cu cât mai mult practică aveți în acest gen, cu atât mai mult veţi putea recunoaște potențialul ascuns al subiectelor aparent monotone.

2.jpg

Leon Baas este un fotograf olandez a cărui activitate se concentrează asupra lumii insectelor și a arahnidelor. Baas a creat setări de lumină interesante pentru a capta aceste creaturi într-un mod cu totul nou, iar rezultatele sunt uimitoare.

El are abilitatea de a fotografia insecte care ar putea transmite în mod normal fiori unei persoane obișnuite și a  le face profund frumoase. Fotografiile sale uimitoare transmit o ,,vedere din perspectiva insectelor”, creând un microcosmos al nostru un tărâm plin cu locuitori ușor - extratereştri.

Baas este un fotograf autodidact și face o mulțime de echipamente personale (blitzuri), de multe ori iluminând fundalul subiecţiilor săi mici sau luminându-i cu diferite culori elaborate.  Acesta oferă viață fotografiilor.

4.jpg

Când vine vorba despre utilizarea tehnicilor de iluminare de fundal, Leon subliniază că suntem nevoiti să alegem subiectul cu atenție: ,,Trebuie să alegi insectul corect, că nu toate dintre ele se potrivesc acestui tip de iluminare. Alegeţi creaturi ușor transparente sau insecte care au elemente moi, cum ar fi un melc sau un păianjen. Furnicile sunt chiar mai bune și le veți găsi peste tot. Dezavantajul cu aceste creaturi este că acestea sunt atât de active, încât e foarte dificil săle urmareşti. Cel mai bun mod de a le fotografia este atunci când acestea merg de-a lungul unui băț mic sau a tijei de iarbă. Mergând pânăla capăt, ajung la aer pentru a ,,vedea” dacă pot merge mai departe. Acesta este momentul de a apăsa declanșatorul“.

1.jpg

În timp ce Baas recunoaște că o mulțime de fotografi evită folosirea iluminarii artificiale în activitatea lor, Leon a găsit un mare succes cu această tehnica și nimeni nu a putut argumenta vreodată că fotografiile sale sunt lipsite de impact. El adaugă: “Uneori, imaginile mele arată ca o piesa de artă. Acestea au adesea un pic de aspect străin și poate fi un pic amenințătoare, dar vreau să exprime viețile dramatice care petrec acese creaturi. Lumea acestea în care trăiesc insectele este grea și nemiloasă, imaginile mele reflectă acest lucru.“

Marin Mohan

 

Articole similare selectate pentru tine

Fotografia ca păstrătoare a memoriei

Există numeroase concepții legate de noțiunea de fotografie și importanța ei în activitățile de cercetare din domeniul etnologiei. Totul pleacă de la consemnarea unei strânse legături între o pictură și o fotografie, cea din urmă fiind, în esență, o formă mai avansată și mai perfectă a picturii ca un rezultat al unui act artistic.