Situl din epoca bronzului de lângă Vatin

Jul 26, 2016

sit.jpg

Structura în formă de cercuri concentrice, care datează din epoca bronzului (2200-750 / 700 î.e.n.), este situată lângă Vatin, la graniță cu România, în apropierea localității Bela Bara. Acest sit cândva a reprezentat un sat dezvoltat, iar în apropierea lui se găsește unul dintre brațele drumului, care din vremuri preistorice și până recent se folosea pentru ocolirea mlaștini Alibunărene. 


Vladimir Vucković, un arheolog amator și membru al Asociației ”Felix Mileker” din Vârșeț a indicat faptul că clădirea este vizibilă și din satelit. Localitatea a fost găsită cu ajutorul Hărților Google, iar arheologii amatori din Vârșeț au înregistrat un video.

sit1.jpg

La fața locului au găsit rămășițe ale unor clădiri, care din cauza vântului și a altor fenomene atmosferice, de-a lungul secolelor trecute s-au detronat substantial. Aceste clădiri au putut avea mai multe scopuri, structuri similare au fost utilizate în epoca bronzului ca un altar dedicat soarelui, puteau fi, deasemena, cimitire, fortificații, case de conducători, puteau fi locuri sacre unde puținii familiarizați se ocupau de topirea bronzului, sau pur și simplu era un loc de adunare și comerț.

https://www.youtube.com/watch?v=C8SWRtwsito

Se obsearvă și încercări vizibile de săpături, deși fără succes, deoarece zona e mlăștinoasă și fiecare săpătură este plină de apă, chiar și săpătura din cel mai înalt punct de pe deal.

Informația despre acțiunea filmării sitului este distribuită de Tamaš Fodor, membru al Asociației ”Felix Mileker” și bibliotecar la Biblioteca orășenească din Vârșeț, iar video-ul este realizat de Đurica Marton.

Vom reveni cu informații suplimentare.

 

Articole similare selectate pentru tine

Vatin-”Bela Bara”, primul sit arheologic oficial cercetat de Muzeul Vârșețului

Localitatea Vatin, mai precis "Bela Bara", este una dintre cele mai importante localităţi arheologice pe teritoriul Voivodinei, dar probabil şi în regiune şi reprezintă o localitate eponimă a culturii vatineană.

Așezarea arheologică Vatin „Bela Bara” - localitatea din era bronzului timpuriu

Așezarea se află la periferia estică a satului VATIN. Descoperită încă de la jumătatea secolului 19, mai exact în anul 1856, când prin efectuarea lucrării la una din cele patru unități de sablare pe o suprafața din partea estică după ieșirea din sat a fost avariat un tumulus mare, respectiv un mormânt al războinicilor din perioada erei bronzului.