Ce este Teoria Conspirației?

Aug 08, 2016

preambul-cover-inside.jpg

O teorie a conspirației este o ipoteză neverificată, avansată de un individ sau un grup de indivizi, cu scopul de a comunica o informație drept veridică, demascând o conspirație care ar ascunde acest presupus adevăr. Teoriile conspirației s-au născut pentru a suplini lipsa informațiilor și explicațiilor publice. Cuvântul „teorie” poate fi folosit în mod abuziv, majoritatea teoriilor conspirative fiind mai degrabă ipoteze.


În sens mai larg, este ideea că importante evenimente politice, sociale sau economice sunt produsul unor planuri secrete, care nu sunt cunoscute publicului larg. Termenul teoria conspiraţiei este folosit pentru a indica un gen narativ în care sunt incluse o gamă largă de argumente pentru a demonstra existenţa marilor conspiraţii. Termenul este des uzitat în cultura modernă pentru a identifica acţiuni secrete militare, bancare sau politice care urmăresc să fure puterea, banii şi libertatea oamenilor. Teoriile conspiraţiei se bazează pe conceptul că puternice forţe ascunse pun în aplicare comploturi elaborate, scrie conspiratiisimistere.wordpress.com.

Noţiunea de teorie a conspiraţiei apare prima oară în dicţionarul limbii engleze Oxford în 1909. Începând cu anii 60 şi implicarea Americii în războiul din Vietnam, termenul a căpătat o semnificaţie peiorativă, implicând o tendinţă paranoică de a vedea influenţe malefice ale diferitelor grupuri şi agenţii acoperite în desfăşurarea evenimentelor. Termenul a inceput să fie folosit pentru a respinge automat orice afirmaţie catalogând-o ridicola paranoică, nefondată şi iraţională.

O teorie a conspirației poate deveni oficial adevărată dacă conspiratorii au pierdut puterea politică și/sau financiară, de exemplu Incendierea Reichstag-ului sau Incidentul Gleiwitz și poate rămâne neadevărată dacă conspiratorii încă sunt la conducere, vezi invadarea Irakului ca urmare a unor presupuse arme chimice. Există și posibilitatea ca o nouă putere politico-financiară să promoveze unele vechi teorii conspirative ca fiind adevărate (și să fabrice dovezi) deși ele nu sunt adevărate. O teorie a conspiraţiei dovedită, cum ar fi implicarea lui Nixon în afaceara Wattergate nu mai este o teorie a conspiraţiei, ci este jurnalism de investigaţie sau o analiză istorică.

Criticii sociali şi antropologii contemporani susţin poziţia că lucrurile în care credem noi (religie,artă, stiinta, etc.) sunt concepte prin care puterea este proiectată asupra oamenilor, şi că individul modern este dominat  în secret, fără a fi conştient de către forţe externe care-i dau interpretarea oficială a evenimentelor.

Teorii ale conspirației manipulatoare

Teoriile conspirației manipulatoare sunt create și răspândite de serviciile secrete ale unei țări pentru atingerea unor scopuri politice. Acest tip de teorii ale conspirației sunt cel mai ușor de deconspirat după ce regimul politic (de obicei unul de tip totalitar) dispare, arhivele acestuia devenind izvor istoric.

Teorii ale conspirației de conjunctură

Acestea apar de regulă în mod spontan, pe fondul existenței în mass-media în acel moment a unei anumite teme, exprimată sub forma unei teorii a conspirației: OZN-urile și civilizațiile extraterestre, misiunea Apollo pe Lună etc.

Teorii ale conspirației evenimențiale

Marile evenimente petrecute pe neașteptate și cu deznodământ dramatic care au implicat personaje cu popularitate mondială sau au determinat mutații politice semnificative, au generat întotdeauna teorii ale conspirației: asasinarea președintelui J.F. Kennedy, moartea prințesei Diana, Revoluția Română din 1989, atentatele din 11 septembrie.

 

Articole similare selectate pentru tine

Principiul Magruder sau cum a fost manipulat Hitler

Document desecretizat de CIA (Agenția Centrală de Informații a SUA) privind principiile manipulării la nivel politic și militar, așa cum au fost ele dezvoltate în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Fereastra Overton, tehnologia de manipulare

Fereastra Overton este tehnologia folosită pentru a face lumea să se obișnuiască cu ceea ce, în mod normal, este imposibil să poată accepta. Tehnologia „sădirii” în conștiința umană a ceea ce, aparent, nu poate fi inoculat. Dar, din păcate… se poate.

Conspirațiile mondiale și matematica

Dr. David Grimes, om de ştiinţă de la Oxford a folosit matematica pentru a explica de ce anumite teorii ale conspiraţiei – precum faptul că aselenizarea n-ar fi fost reală – ar fi fost demascate până acum, dacă ar fi fost reale.