FOTOGRAFIA Ultravioletă

Aug 08, 2016

1.jpg

O fotografie nu este doar o reprezentare a ceea ce se vede în realitate. Fotografia are puterea să transmită un sens cu totul nou, în orice situație.


Fotografia ultravioletă (UV) este  procesul fotografic de captare a  imaginilor  prin folosirea luminii din spectrul ultraviolet. Lumina ultravioletă este o parte a spectrului electromagnetic cu lungimi de undă mai mici decât cele ale luminii vizibile.

Este denumită ultravioletă, deoarece constă în spectrul de unde electromagnetice cu frecvențe mai mari decât cele pe care oamenii le indentifică drept culoarea violet. Aceste frecvențe sunt invizibile pentru oameni, dar totodată vizibile în mod indirect, provocând materialele fluorescente să strălucească cu lumină vizibilă.

Există mai multe surse de lumină UV artificială,  cum ar fi LED-uri UV, lumini UV speciale,  cunoscute sub numele de black light (tube fluorescente care pot fi folosite pentru fotografia ultravioletă de undă lungă) și lumina UV naturală,  cum este cea solară,  fiind cea mai valabilă sursă de radiație UV. Calitatea și cantitatea radiației depind de condițiile atmosferice.

Acest tip de fotografie  este folosit frecvent în medicină, dermatologie, botanică, crimi-nologie, teatru,  dar, totodată,  poate fi utilizat  în fotografia artistică.

2.jpg

Lucrarea de față constă din fotografii artistice, mai precis portrete experimentale realizate în condiți de lumină ultravioletă și machiajului în culori UV speciale.

Acest gen de fotografie este unul foarte stimulativ, determinând orice fotograf să își dezvolte spiritul creator și imaginația. În aceste fotografii putem observa culorile ilu-minate (culorile neon), care scot în evidență centrul de interes al portretelor (părul, machiajul, genele, unghiile…), modelul fiind iluminat  la lumină ultravioletă într-o cameră întunecată.

În fotografia UV, culorile au o deosebită importanță din punctul de vedere al com-poziţiei, dar şi din aspect estetic. Este foarte important ca un fotograf sa le cunoască pentru a transmite mesajul dorit în lucrarea sa.

Din punct de vedere estetic,  roșul, portocaliul și galbenul stimulează simţurile de fericire, bunăstare și agresiune si sunt văzute culori calde. Albastrul si verdele sunt văzute culori reci și au conotații de calm, pace, siguranță și deprimare.

3.jpg

Lucrarea de față este o reunire a culorilor calde și reci, care însăși asociază combinația sentimentelor, simțurilor creative și intuitive într-o persoană.

Întotdeauna am fost fascinat de schimbările pe care le aduce fotografia asupra realității, iar fotografia UV, reprezentată aici prin fotografia de portret, are puterea de a ne distrage atenția de la o fotografie banală la un nou tip de fotografie experimentală, care revelează o lume a culorilor și a compoziției armonioase, alături de neoanele UV - o fotografie unică.

Marin Mohan (Tinerețea, 6-7 2015)

 

Articole similare selectate pentru tine

Astrofotografia

Fascinaţia pentru univers datează încă din Antichitate. Ne dorim să pătrundem universul dincolo de puterea ochiului uman. Pe măsură ce tehnlogia ne permite acest lucru, devenim tot mai fascinaţi de ceea ce descoperim.