O gară cu adevărat romantică

Aug 28, 2016

Gara-Herculane-_02a.jpg

Istoria modernă a omenirii este indisolubil legată de calea ferată, așa cum transportul feroviar nu poate fi conceput fără gări, acele stații de îmbarcare și debarcare a oamenilor și mărfurilor.Tranzitului fizic prin gări, însă, îi transcende o incalculabilă și, de multe ori, neștiută încărcătură de sentimente, de amintiri, de povești.


O gară cu adevărat romantică, cu cel mai romantic peron din Europa, așa cum arată portalul de turism YouVisit.info, se află chiar în România, fiind vorba de Gara din Băile Herculane, cu fabulosul ei peron cu iederă, parcă din altă lume, scrie timisoarastiri.ro.

Gara-Herculane-_09.jpg

Și clădirea gării, construită după 1878, în perioada deschiderii liniei ferate Timişoara-Caransebeş-Orşova-Vârciorova (10 unie 1879), chiar așa mică, poate sta cu mândrie lângă marile gări istorice europene.

Construită într-un stil baroc austriac cu elemente eclectice, după modelul, se spune, al unei cabane de vânătoare a casei imperiale, Gara din Băile Herculane era poarta de intrare în ceea ce kaiserul Franz Iosef numea cea mai frumoasă stațiune de pe continent.

Gara-Herculane-_12.jpg

Stațiunea Băile Herculane, vizitată în anii reconstrucției austriece, la aproape două milenii de la fondarea romană, de împărații Iosif al II-lea, Francisc I și împărăteasa Carolina, kaiserul german Wilhelm I, împăratul Franz Iosef și legendara împărăteasă Elisabeta, Sisi, de regele Serbiei Alexandru, de regele Carol I al României și de regina Elisabeta, Carmen Silva.

 

Articole similare selectate pentru tine

La Cădițe – ștrandul în aer liber deschis chiar și iarna!

Stațiunea Băile Herculane din Banat este luată cu asalt, în aceste zile de tineri, în special, care se distrază făcând baie în celebrele cădițe. Niște bazine amenajate de-a lungul râului Cerna, care străbate frumoasa stațiune, și care colectează apă termală care vine direct din pământ.

La Arad gara și-a schimbat complet înfățișarea

Arădenii vor primi un cadou deosebit, de Crăciun. Gara din oraș, veche de mai bine de un veac, și-a schimbat complet înfățișarea. Noul și vechiul se îmbină într-o armonie perfectă, de care se vor bucura toți cei care vor trece pragul gării arădene.