Expoziție dedicată marelui comediograf Jovan Sterija Popović

Sep 12, 2016

sterija.jpg

Comuna Literară Vârșeţ (KOV) și Muzeul orașului Vârșeț, în colaborare cu Biblioteca Municipală din Belgrad, organizează o expoziție dedicată lui Jovan Sterija Popović, aniversând cu această ocazie 210 ani de la nașterea marelui comediograf.


Expoziția se va deschide marți, 13 septembrie, de la ora 18.00, la Muzeul vârșețean ”Konkordija”. Expoziția cuprinde viața lui Jovan Sterija Popović la Belgrad, în perioada 1842-1848, care a fost marcată de o activitate excepțională în domeniul educației și culturii. În perioada relativ scurtă a șederii sale în Serbia, deja celebru și recunoscut actor de comedie, Sterija cu mare dăruire și zel s-a consacrat elevilor ca profesor de drept natural și retorică, informează evrsac.rs.

A luat parte la adoptarea legii cu privire la Teatrul Național, a fost inclus în realizarea primei legi de învățământ din Serbia, a facilitat deschiderea mai multor teatre în Serbia. Sterija a fost unul dintre fondatorii și inițiatorii Societății Științifice din Serbia, cu un cuvânt, a lăsat un semn vizibil în formarea statului sârb modern.

Autorul expoziției este Olga Krasić Marjanović, consilier bibliotecar în Biblioteca Belgrădeană. Design-ul expoziției a fost realizat de Snežana Rajković.

 

Articole similare selectate pentru tine

Interesul pentru limba română a marelui scriitor sârb Jovan Sterija Popović

Opera și personalitatea lui Jovan Sterija Popović (1806-1856) se dezvăluie în întreaga sa semnificație. Așa cum au constatat specialiștii, Sterija pune întrebări grele, dar noi iubitorii operei sale trebuie să dăm răspunsuri cu privire la opera și viața sa, la realitatea epocii în care a trăit, la preocupările multiple ale marelui scriitor clasic sârb.