Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Niascharian, film dedicat celei mai vechi scrieri din lume
Sep 12, 2016
Ce poate fi mai plăcut decât să vezi nume mari ale arheologiei și istoriei internaționale spunând că prima scriere din lume este cea de la Tărtăria și că cea mai veche civilizație este cea care s-a format la noi, de-a lungul Dunării?
Ei bine, regizorul Leonardo Tonitza a reușit un lucru extraordinar: să filmeze artefacte senzaționale cum ar fi Amuletele de la Tărtăria, Tăblițele din plumb din Tezaurul de la Sinaia, Codexul Rohonczi, Biblia lui Wulfilla, Gresia de la Cosăuți și multe altele și, în același timp, să obțină interviuri de excepție de la importanți cercetători străini și români în legătură cu cea mai veche scriere și cea mai veche civilizație din lume.
Potrivit regizorului, primul documentar al trilogiei ‘”Niascharian”, cel pe care îl puteți viziona mai jos, este un film dedicat celei mai vechi scrieri din lume și continuității sale ca și scriere sacră pe parcursul a cca. 8 milenii, în teritoriul actual al României.
https://www.youtube.com/watch?v=GBmc4u8p-7g
Cu speranța că acest film va fi pentru toți românii o sursă de revelații, iar pentru detractorii istoriei noastre o palmă zdravănă peste ceafă, vă invit să vă petreceți o oră și 17 minute alături de oameni care au lucruri importante să vă împărtășească.
Articole similare selectate pentru tine
Trei tăblițe de lut misterioase
Știința modernă consideră că sumerienii sunt primii care au pus bazele unui tipar de scris. Cu toate acestea, descoperirea tăblițelor de la Tărtăria, în anii ’60, avea să schimbe pentru totdeauna ordinea cronologică a istoriei scrisului și inclusiv să mute leagănul civilizației umane în spațiul României actuale.
Scrieri încă nedescifrate – tăblițele de la Tărtăria
Unele dintre cele mai faimoase simboluri și texte rămân o provocare chiar și pentru cei mai buni criptografi și lingviști. Rezolvarea acestor puzzle-uri misterioase rămâne la fel de importantă ca în prima zi de la descoperirea lor, din moment ce inscripțiile ar putea conține cheia înțelegerii civilizațiilor intrate de mult în istorie.