Scrieri încă nedescifrate – tăblițele de la Tărtăria

Apr 10, 2020

tab1.jpg

Unele dintre cele mai faimoase simboluri și texte rămân o provocare chiar și pentru cei mai buni criptografi și lingviști. Rezolvarea acestor puzzle-uri misterioase rămâne la fel de importantă ca în prima zi de la descoperirea lor, din moment ce inscripțiile ar putea conține cheia înțelegerii civilizațiilor intrate de mult în istorie.


În 1961, arheologul român Nicolae Vlassa a descoperit ceea ce ar putea fi o dovadă a celei mai vechi forme de scriere din lume, scrie incredibilia.ro.

În timp ce efectua săpături arheologice pe un sit neolitic pe pe malul Mureșului, echipa lui Vlassa a găsit trei tăblițe mici de lut care conțin gravuri (aparent) indescifrabile, acum cunoscute sub numele de tăblițele de la Tărtăria.

Au existat interpretări diferite ale semnificațiilor gravurilor pe tăblițe. Unii cred că gravurile sunt o formă timpurie de scriere, în timp ce alții cred că sunt doar pictograme, scrijelituri aleatorii, simboluri religioase sau simboluri ale proprietății.

tab2.jpg

Desen care scoate în evidență simbolurile de pe tăblițele de la Tărtăria. Foto: Pinterest

Pe fondul speculațiilor că tăblițele au fost găsite pe locul unui sacrificiu, mulți cred că simbolurile au o conotație religioasă. În general, analiza tăblițelor de la Tărtăria a condus la multe ipoteze interesante despre cultura timpurie a omenirii și apariția comunicării în scris.

Chiar dacă unele artefacte antice răspund la multe întrebări despre civilizația umană, în acest caz este clar că descoperirile generează mai multe întrebări decât răspunsuri.

 

Articole similare selectate pentru tine

Trei tăblițe de lut misterioase

Știința modernă consideră că sumerienii sunt primii care au pus bazele unui tipar de scris. Cu toate acestea, descoperirea tăblițelor de la Tărtăria, în anii ’60, avea să schimbe pentru totdeauna ordinea cronologică a istoriei scrisului și inclusiv să mute leagănul civilizației umane în spațiul României actuale.

Niascharian, film dedicat celei mai vechi scrieri din lume

Ce poate fi mai plăcut decât să vezi nume mari ale arheologiei și istoriei internaționale spunând că prima scriere din lume este cea de la Tărtăria și că cea mai veche civilizație este cea care s-a format la noi, de-a lungul Dunării?