Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Nivelul de trai în zonele urbane este mai mare în România decât în Marea Britanie
Sep 25, 2016
România se află în prima jumătate a unui clasament ce are în vedere 25 de ţări, din perspectiva nivelului de trai al locuitorilor din zonele predominant urbane, potrivit Eurostat.
S-a ținut cont de PIB-ul pe cap de locuitor, ajustat cu nivelul preţurilor din ţara respectivă faţă de media europeană, pentru a asigura că datele sunt comparabile la nivel internaţional.
Potrivit definiţiei Eurostat, regiunile predominant urbane sunt cele în care populaţia rurală reprezintă mai puţin de 20% din total, scrie timpromanesc.ro.
România figurează ca fiind peste media europeană a nivelului de trăi din zonele preponderent urbane şi depăşeşte la acest indicator țări precum Italia sau Marea Britanie.
Spania se află la şase locuri în urma României, cu un PIB/locuitor mai redus cu peste 20%, iar Polonia figurează de-abia pe locul 5 din coadă, fiind cu aproape 25% sub ţara noastră.
Explicaţia acestui paradox constă, în principal, nu atât în preţurile mai reduse din unele ţări, cât în diferenţele considerabile dintre urban şi rural constituite în teritoriu, scrie ziare.com.
Eurostat a luat drept referinţă un indicator de bunăstare ce constă în proporţia celor care ating sau depăşesc 150% din media naţională a venitului pe locuitor după trei categorii de nivel de urbanizare (zone rurale, oraşe şi suburbii, mari oraşe).
Astfel, dacă România are o diferenţă de circa 34% între marile oraşe şi zonele rurale, țări precum Austria sau Germania se încadrează în mai puţin de 5%.
De remarcat, potrivit Ziarulromanesc.net, şi situaţia specială a Marii Britanii, țară aflată într-un tip de postindustrializare pronunţată, ce a determinat o inversare greu de conceput pentru români. Astfel, proporţia celor cu venituri mai mari faţă de media naţională este mai ridicată în zona rurală.
Potrivit Eurostat, România a înregistrat în iulie un avans de 0,6% al producției industriale, după o expansiune de 2,2% în iunie. Producția industrială a scăzut în iulie cu 1% în Uniunea Europeană (UE 28) și cu 1,1% în zona euro, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Cele mai mari creșteri ale producției industriale în iulie au fost înregistrate în Estonia (4,5%), Irlanda (3,7%) și Danemarca (2,3%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Slovacia (minus 15,9%), Cehia (minus 9,7%) și Olanda (minus 5,8%).
În iulie, comparativ cu perioada similară din 2015, producția industrială a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană și cu 0,5% în zona euro.
Cele mai mari creșteri ale producției industriale au fost raportate în Danemarca și Slovenia (ambele cu 7,4%), Finlanda (6,8%) și Irlanda (5%), iar cel mai semnificativ declin s-a înregistrat în Slovacia (minus 14,3%), Cehia (minus 7,6%) și Malta (minus 3,9%).
România a înregistrat în iulie o creștere de 1% a producției industriale, după un declin de 1,3% luna precedentă.
Articole similare selectate pentru tine
Ziua românilor de pretutindeni
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.