Norvegia și adevărata artă a bancnotelor

Oct 13, 2016

Norveška-dobija1.jpg

Scandinavii au confirmat încă o dată reputația de designeri fantastici, iar Norvegia reputația de cea mai dorită țară de trăit. La începutul anului, Banca Centrală a Norvegiei a anunțat un concurs pentru proiectarea de bancnote noi, tema aleasă fiind "marea", iar lucrările selectate, dar și multe altele care nu vor apărea pe moneda oficială a Norvegiei, au impresionat lumea întreagă.


Norvegia a realizat din designul bancnotelor sale o adevărată artă. Oslo a prezentat recent noua faţă a coroanelor: multe nuanţe de roşu, portocaliu şi galben. Neobişnuitele bancnote vor intra în circulaţie în 2017 şi cu siguranţă vor concura pentru titlul de cei mai frumoşi bani din lume. Scopul acestei competiţii pentru a găsi cel mai bun design a fost acela de a reflectă trecutul Norvegiei, cu un fler modern. Metric System şi Snøhetta au câştigat competiţia, a anunţat Banca Norvegiei.

Norway-has-a-really-cool-new-passport.jpg

Iar când este vorba de designul norvegian, iată că vor avea și cel mai „cool” paşaport din lume. Paşaportul norvegian „ascunde” de acum o caracteristică unică, ce i-ar face pe cetăţenii altor ţări „verzi” de invidie. În timp ce paşapoartele cetăţenilor din UE sunt colorate într-un vişiniu inofensiv şi indistinct, această naţiune scandinavă şi-a propus să iasă în evidenţă prin alb, turcoaz şi roşu. Surpriza totală e dată de o particularitate care-i va uimi pe funcţionarii de la „Control paşapoarte” din întreagă lume. Cele mai frumoase peisaje ale Norvegiei se regăsesc între paginile documentului. Iar în momentul în care staff-ul aeroportului trece paşaportul sub UV, luminile nordului vor apărea instantaneu pe hârtie.

Surse: kucastil.rs; norvegian.net

Norveška dobija najlepše novčanice na svetu (4).jpg

Norveška dobija najlepše novčanice na svetu g (1).jpg

Norveška dobija najlepše novčanice na svetu g (2).jpg

 

Articole similare selectate pentru tine

Norvegia – 16 lupi vânați de 11000 de vânători

Cei 16 lupi pentru care s-a deschis sezonul de vânătoare în Norvegia vor fi vânați de 11.000 de oameni, notează publicația britanică The Guardian. Astfel, fiecare lup este urmărit de 700 de vânători.

Cehii și rușii acuză Norvegia că răpește copii pentru material genetic

Un post important de televiziune din Lituania susține că răpirea copiilor este o politică de stat în Norvegia. Potrivit canalului de știri LNK, Norvegia ar avea cea mai mare rată de căsătorii între rude, iar statul încearcă îmbunătățirea materialului genetic, prin răpirea copiilor unor străini și naturalizarea lor.

Banca Centrală Europeană a emis o nouă bancnotă de 20 de euro

Noua bancnotă de 20 de euro, prezentată la Frankfurt de către Banca Centrală Europeană, are elemente sporite de securitate și deja a intrat în circulaţie în toate țările din zona euro.