Novi Sad - alături de Timişoara - capitală culturală europeană

Oct 15, 2016

Novi-Sad.jpg

Orașul Novi Sad a fost desemnat ca, în anul 2021, să fie una dintre capitalele culturale europene, astfel că orașelor Timișoara și Novi Sad li se va alătura și un oraș din Grecia – Elefsina, Kalamata sau Rodos – iar hotărârea va fi adusă în noiembrie.


Hotărârea a fost comunicată la sediul Comisiei Europene, de la Bruxelles.

De fapt, primele felicitări au sosit de la comisarul european pentru Învățământ, Cultură, Tineri și Sport, Tibor Navračič, care și-a exprimat satisfacția că pentru prima dată capitala culturală europeană vine dintr-o țară candidat.

Iar Comitetul novosădean al Partidului Democrat a comunicat că în următorii 5 ani va sprijini activitățile care vor avea drept scop ca Novi Sad-ul întrutotul să-și justifice prestigiosul titlu, felicitând novosădenii și prietenii orașului, care încă din 2011 au participat la activitățile care s-au încheiat aseară cu acest titlu onorabil.

Premierul Aleksandar Vučić a declarant că din Serbia au existat loby deschise la Bruxelles pentru ca Novi Sadul să nu fie aleasă Capitala culturală europeană în 2021. La o conferinţă de presă, la Niš, el a declarat că echipe întregi din ţara noastră au acţionat împotriva Novi Sadului. Primarul oraşului Novi Sad, Miloš Vučević nu a putut crede că sârbii au făcut lobii deschise pentru cel mai aprig concurent al Novi Sadului.

Timișoara a fost desemnată capitală culturală europeană 2021 pe 16 septembrie, pentru ca luna aceasta să i se alăture și Novi Sad. Titlul de Capitală Europeană a Culturii este atribuit unui oraș din Uniunea Europeană, din țări candidate sau pre-candidate pe durata unui an, iar până în 2019, 60 de orașe vor deține acest titlu, al cărui program este considerat a fi inițiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

novi-sad-serbia-2.jpg

Începând din 1985, la inițiativa ministrului elen al Culturi de atunci, actriței cunoscută în toată lumea Melina Mercouri – Uniunea Europeană desemnează unul sau două, chiar și trei orașe – de la care se așteaptă să prezinte timp de un an, un program cultural inovator și susținut care să accentueze bogăția, diversitatea și similaritățile culturii europene, în fața unui public internațional.

 

Articole similare selectate pentru tine

Jubileu 70 de ani de program în limba română la Radio Novi Sad

Redacţia programului Radio Novi Sad în limba română, duminică, 3 noiembrie a marcat 70 de ani de program în limba română. La jubileu au participat interpreţi consacraţi de muzică populară românească. În holul Studioului M evenimentul a debutat cu o expoziţie a asociaţiilor de femei cu prefix românesc și tot aici a fost lansată Monografia 70 de ani a Redacţiei în limba română.

Din 28 septembrie, la Novi Sad încep târgurile de toamnă

Luna septembrie în Voivodina este marcată de începerea târgurilor de mostre – anume, între 28 septembrie și 2 octombrie, la Târgul novosădean, vor avea loc târgurile internaționale sub denumirea comună ”LORIST“.

67 de ani de existență a Postului de Radio Novi Sad

“Aici Radio Novi Sad” - aceste cuvinte au fost pentru prima dată rostite în urmă cu 67 de ani la data de 29 noiembrie, când a fost înfiinţat Postul de Radio Novi Sad, unul dintre cele mai importante în regiune.