Categoriile de vârstă şi durata optimă de somn

Oct 26, 2016

somn.jpg

Durata orelor de somn de care are nevoie omul pe categorii de vârstă a fost publicat recent în Sleep Health, revista oficială a Naţional Sleep Foundation din SUA.


Recomandările extind marja orelor de somn pentru copiii în vârsta cuprinsă între 4 luni şi 17 ani. Totuşi, pentru noii născuţi marja s-a îngustat exprimându-se punctul de vedere că nou născuţii de până la 3 luni trebuie să doarmă 14-17 de ore pe zi, spre deosebire de recomandarea anterioară de 12-18 ore. Recomandările pentru adulţii de toate vârstele, de la 18 ani la peste 65 de ani, rămân neschimbate: între 7 şi 9 ore pe noapte, notează televiziunea-medicala.ro.

  Care sunt recomandările privind durata optimă de somn pentru fiecare grupa de vârstă:

  • Nou născuţi (0 la 3 luni): Marja orelor de somn se îngustează la 14-17 ore pe zi (anterior era de 12-18 ore) • Bebeluşi (4 la 11 luni): Marja orelor de somn se extinde cu 2 ore la 12-15 ore (anterior era de 14-15 ore) • Copii mici (1 la 2 ani): Marja orelor de somn se extinde cu o oră la 11-14 ore (anterior era de 12-14 ore) • Preşcolari (3 la 5 ani): Marja orelor de somn se lărgeşte cu o oră la 10-13 ore (anterior era de 11-13 ore) • Copii de vârsta şcolară (6 la 13 ani): Marja orelor de somn se lărgeşte cu o oră la 9-11 ore (anterior era de 10-11 ore) • Adolescenţi (14 la 17 ani): Marja orelor de somn se lărgeşte cu o oră la 8-10 ore (anterior era de 8,5-9,5 ore) • Tineri adulţi (18 la 25 ani): Marja orelor de somn se stabileşte la 7-9 ore (noua categorie de vârstă) • Adulţi (26 la 64 ani): Marja orelor de somn nu se schimbă şi rămâne la 7-9 ore • Adulţi mai vârstnici (peste 65 ani): Marja orelor de somn este de 7-8 ore (noua categorie de vârstă).  

Legătura dintre durata de somn şi starea de sănătate

  Acest studiu marchează o nouă etapă în cercetarea problemelor de somn făcută de National Sleep Foundation. Recomandările Fundaţiei au fost formulate de un panel de 6 experţi în problematica somnului şi au fost revizuite şi completate de experţii de la American Association of Anatomists, American College of Chest Physicians, American Neurological Association, American Psychiatric Association, Gerontological Society of America, Society for Research în Human Development, American Congress of Obstetricians and Gynecologists, American Academy of Pediatrics, American Geriatrics Society, American Physiological Society, American Thoracic Society şi Human Anatomy and Physiology Society.  

Legătura dintre somn şi obezitate

  Doar o singură noapte prost dormită poate modifica modul în care hormonii regularizează funcţia apetitului, iar incidenţa obezităţii este mai mare la persoanele care adesea nu dorm destul. În plus, poate exista o corelaţie între lipsa de somn şi lipsa de efort fizic. Observaţiile asupra unui grup de copii din Texas au arătat că acei copii care nu dorm destul noaptea pot sau sunt predispuşi să devină obezi în următorii 5 ani.

 

Articole similare selectate pentru tine

Paralizie de somn

Sună ca o scenă dintr-un film horror: te trezești în mijlocul nopții, dintr-un vis ce pare real, și te găsești incapabil să te miști, mâinile și picioarele nu răspund la comenzile creierului tău, nu poți nici măcar să strigi după ajutor. Nu este un scenariu visat de Freddy Krueger, ci mai degrabă o boală misterioasă, care afectează aproape 8% din populația lumii. Numele său? Paralizie de somn.