Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil

Nov 08, 2016

mihail_gavriil1.jpg

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil în fiecare an pe 8 noiembrie. Tot atunci, este sărbătorit şi soborul lui Mihail şi Gavriil.


Nu se ştiau foarte multe lucruri despre îngeri, însă în Biblie sunt descrişi că fiind „duhuri slujitoare” (Evrei 1,14). Aceştia sunt fiinţe fără trupuri care îl slujesc pe Dumnezeu şi îi ocrotesc pe credincioşi la porunca lui Dumnezeu. Prin urmare, în cazul în care îngerii se arată credincioşilor, nu aceea reprezintă forma lor adevărată, ci este pur şi simplu un chip de împrumut. Îngerii fac parte din „lumea nevăzută”. Uneori îngerii sunt şi cei care aduc odată cu ei pedepsele lui Dumnezeu. La fel s-a întâmplat şi în cazul focului de peste Sodoma sau pedepsele din Egipt. Un alt rol al îngerilor este de a duce rugăciunile noastre la Dumnezeu. De asemenea, aceştia vestesc fapte mari, cum ar fi Buna Vestire, Naşterea Domnului, Învierea Domnului sau cea de-a doua Lui venire, scrie calendarulortodox.ro. Arhanghelul Mihail, mereu lăudat pentru loialitatea de care a dat dovadă faţă de Dumnezeu, este mereu amintit de către creştini şi iubit de către toţi credincioşii de pretutindeni. Văzând cum Lucifer s-a răzvrătit împotriva Domnului, Mihai rosteşte următoarele cuvinte: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeul”. Numele de Mihail asta înseamnă: Mi-ca-Elt - „Cine este ca Dumnezeu”. Drept urmare, s-a întocmit soborul (adunarea şi unirea) tuturor îngerilor care îl iubeau, cinsteau şi ascultau de Dumnezeu, iar Arhanghelul Mihail a fost numit de către bunul Dumnezeu capetenie a tuturor îngerilor buni, un binefăcător al mântuirii credincioşilor. Lua chip văzut şi se arăta multor credincioşi atât în vechea Lege, cât şi în cea Nouă. Tot în această zi de cinste îl sărbătorim şi pe Arhanghelul Gavriil, preafrumosul şi înveselitorul care a luat chip omenesc şi a făcut multe minuni şi a oferit multe daruri, aşa cum este pomenit şi în cele două Testamente. În proorocia lui Daniil, Gavriil este descris ca fiind îngerul tălmăcitor al vedeniei (Dan., 8, 16). Gavriil îi spune lui Daniil ce reprezintă cele şaptezeci de săptămâni de ani până la naşterea Domnului nostru, Iisus Hristos. Conform tradiţiei, Gavriil este cel care se arată lui Ioachim şi Ana şi le vesteşte că o vor naşte pe Născătoarea de Dumnezeu. În noul Testament, preotul Zaharia descoperă cu ajutorul lui Gavriil naşterea lui Ioan, Botezătorul Domnului. Tot el o anunţă pe Fecioara Maria de faptul că va da naştere Mântuitorului. Conform unor credincioşi, Arhanghelul Gavriil este cel care a mutat piatra de pe uşa mormântului şi a stat deasupra ei când Domnul nostru Iisus Hristos a înviat. Tot el este cel care a dat de veste Mironosiţelor că Hristos a înviat. Pentru toate aceste fapte remarcabile Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte odată cu Sfântul Arhanghel Mihail, ocupând un loc de cinste în religia creştinească.

 

Articole similare selectate pentru tine

Sfinţii Arhangheli, vindecătorii suferinţelor fizice şi sufleteşti

În credința creștină se spune că dragostea Arhanghelilor pentru oameni este puternică şi, totdeauna, necondiţionată. Aceste fiinţe de Lumină vin în ajutorul nostru atunci când le chemăm şi ştiu cum să răspundă chemărilor noastre. Sfinţii Arhangheli sunt vindecători ai suferinţelor fizice şi sufleteşti, ai celor care-i cheamă să treacă cu bine peste orice provocare.

Dumnezeul trădat

În vremea studenţiei, bătrânul a fost pentru mine doar un nume pe o carte, ”Sociologia minciunii”, tratat de referinţă tipărit între cele două războaie. Am copiat zile întregi, că diecii din Evul Mediu, pasaje din volumul pe care îl împrumutasem. N-am sperat că autorul trăieşte.