Adunarea Constitutivă a Uniunii Românilor din Serbia, programată pe 1 Decembrie

Nov 15, 2016

d1.jpg

Cea de-a treia întâlnire pentru formarea unei federații a românilor din Serbia a avut loc, sâmbătă, 12 noiembrie 2016, la Majdanpek. De această dată, numărul asociațiilor românești a fost sensibil mai mare fiind alături și frații din Voivodina.


Pregătirile și negocierile pentru formarea unui bloc asociativ care să reunească asociațiile românești din Serbia se apropie de final. După ce mai multe asociații românești interesate de această unire istorică s-au întâlnit de două ori, la Bor și la Kladovo, a fost rândul orașului Majdanpek, o altă vatră a românismului din Valea Timocului, să reunească la aceeași masă pe toți cei care doresc să facă unirea tuturor românilor din Serbia. Săptămâna viitoare urmează o întâlnire care va avea loc în Voivodina, la Vârșeț, scrie jurnalromanesc.ro.

Dacă la prima întâlnire, de la finele lunii octombrie, desfășurată la Bor, au participat doar trei asociații care au discutat despre o uniune a românilor din Serbia, la cea de-a treia întâlnire comună, de la Majdanpek, numărul asociațiilor a devenit sensibil mai mare, iar participanții au declarat că există o șansă unică, istorică, de a fi coagulat mediul asociativ românesc din Serbia și o șansă istorică de a fi constituit un nucleu puternic al românismului în această zonă.

Asociațiile prezente la Majdanpek, care au susținut inițiativa, sunt: Asociația Cultural-Artistică din Osnici; Asociația Uniunea Românilor (președinte – Ljubomir Brândușan); Asociația Românii Independenți din Serbia (președinte dr. Dorinel Stan); Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea” (președinte – Tihan Matasarevici, vicepreședinte – dr. Alexander Najdanovici); Inițiativa Românilor din Serbia (președinte – Boian Bărbuță); Centrul Cultural Informativ al Românilor (președinte – Daniel Petkovski); Asociația Renașterea Românilor din Serbia (președinte – Vlada Savici, vicepreședinte – Aleksander Savici).

d2.jpg

De asemenea, inițiativa de înființare a Uniunii este susținută și de asociații care nu au fost prezente la întâlnire, dar au transmis mesaje clare prin care au exprimat dorința de a face parte și nevoia unei federații: Uniunea Românilor din Serbia „Dunărea” – Zajećar și „Dacia Aureliana” – Zajećar.

La această întâlnire au fost prezenți senatorul independent Ioan Iovescu, membrul al Comisiei românilor de pretutindeni și al Comisiei pentru drepturile omului, Culte și Minorități din Senatul României, precum și Codruț Anca – directorul Centrului Cultural „Carașul”, care au sprijinit aceasta inițiativă de unire.

Toți cei prezenți au stabilit ca Adunarea Constitutivă a Uniunii Românilor din Serbia (URS) să aibă loc într-o zi cu semnificații profunde pentru toți românii de pretutindeni, ziua Marii Uniri, dar și Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2016. Adunarea va adea loc la Centrul Cultural Românesc din Kladovo.

„Am făcut încă un pas către unirea românilor din Serbia. Întâlnirea noastră de la Majdanpek a pus la punct ultimele detalii și a fost un prilej pentru discuții și negocieri importante pe calea înființării unei uniuni istorice a tuturor românilor din Serbia. De această dată, alături de noi au fost și frații din Voivovina, prin una dintre cele mai reprezentative asociații românești de acolo, Românii Independenți din Serbia, condusă de dr. Dorinel Stan. De Ziua Națională a României, vom semna statutul și vom lansa URS, la Kladovo”, a declarat președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea”, Tihan Matasarevici.

 

Articole similare selectate pentru tine

Organizații reprezentative româneşti din Serbia unesc forțele de Ziua Națională a României

În contextul Zilei Naționale a României, în data de 1 Decembrie, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, reprezentanții a peste 13 asociații şi organizații reprezentative româneşti din Serbia de Răsărit (Timoc, Valea Moravei, Pomoravlje) şi Voivodina (Banat) își vor uni forțele şi vor constitui o alianță unică românească – Uniunea Romănilor din Serbia, sărbătorind astfel Ziua Marii Uniri şi Ziua Națională a României, cu semnificație deosebită pentru românii de pretutindeni şi comunitățile istorice.

Memoriu pentru salvarea școlii românești din Coștei

Mediul asociativ românesc din Serbia Românii Independenţi din Serbia (RIS) şi Uniunea Românilor din Serbia (URS) ca for reprezentativ al comunităţii etnice româneşti din Serbia, în baza principiilor şi practicilor societăţii democratice, principiilor instructiv-politice, Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Declaraţia O.N.U. cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţii etnice, lingvistice şi religioase, facem APEL către autorităţile locale din municipiul Vârşeţ, provinciale şi republicane, pentru păstrarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei.

Mai multe asociații românești se vor alătura Uniunii (URS)

Uniunea Românilor din Serbia se reunește sâmbătă, 12 ianuarie, la Veliko Gradište, într-o ședință extinsă, în care vor fi analizate cererile unor noi organizații de a se alătura Uniunii.