Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Organizații reprezentative româneşti din Serbia unesc forțele de Ziua Națională a României
Dec 01, 2016
În contextul Zilei Naționale a României, în data de 1 Decembrie, la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, reprezentanții a peste 13 asociații şi organizații reprezentative româneşti din Serbia de Răsărit (Timoc, Valea Moravei, Pomoravlje) şi Voivodina (Banat) își vor uni forțele şi vor constitui o alianță unică românească – Uniunea Romănilor din Serbia, sărbătorind astfel Ziua Marii Uniri şi Ziua Națională a României, cu semnificație deosebită pentru românii de pretutindeni şi comunitățile istorice.
La ședința Adunării Constitutive a UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA-UNIJA RUMUNA SRBIJE (URS) vor participa peste 100 de invitați şi oaspeți, scrie timpromanesc.ro.
URS este o asociere excepțională, inedită şi reprezentativă a românilor din Serbia, o singură voce – Vocea Românească în Serbia. Asociațiile care și-a anunțat adeziunea la această nouă federație sunt Românii Independenți din Serbia (preşedinte – Dr Dorinel Stan), Asociația „Uniunea Românilor” (preşedinte – Ljubomir Brânduşan), Renaşterea Românilor din Serbia (preşedinte-Vlada Savici), Asociația „Familia” (preşedinte Traian Trifu-Căta), Asociația „Banatica” (preşedinte – Suci Octavian), Inițiativa Românilor din Serbia (preşedinte – Bojan Barbuțici), Centrul Cultural Informativ al Românilor (preşedinte – Daniel Petcovski), Asociația „Dacia Aureliană” (preşedinte dr. Zoran Radivojevici), Uniunea Românilor din Serbia „Dunărea” (preşedinte Bojko Stankovici), Agenția pentru Informare şi documentarea Românilor din Serbia (preşedinte – Sibinovici Zoran), Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia (vicepreşedinte Cristian Cacovan), KUD”Aleksa Nikolici” (preşedinte -Kraciunovici Bane), Asociația pentru Tradiția şi Cultura Românilor „Dunărea” (preşedinte Tihan Matasarevici), al căror demers se constituie într-un gest de apărare a intereselor majore ale românilor din Serbia. Tot în contextul Zilei Naționale a României, în 3 decembrie 2016, comunitatea românească din Timoc va sărbători printr-un concert de muzică populară românească susținut de artiști locali din regiune care va avea loc la Lacul Borului. Stefan Radovanović, cunoscut interpret de balade vechi timocene la instrumente de suflat și laureat național al festivalurilor de profil din Serbia va susține un recital extraordinar. Seara se va încheia cu un recital de muzică și dansuri populare românești susținut de ansambluri din Serbia (Timoc). Evenimentul este organizat de Direcția Români din Afara Țării din cadrul ICR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Asociația Culturală a Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum“ și Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit.În perioada 5 – 11 decembrie 2016, tot în Serbia, la Mălainița, va avea loc o serie de 12 ateliere de sculptură în lemn de stejar destinate copiilor și adulților din comunitate care vor avea ca finalitate piese de artă din lemn destinate bisericilor românești din zonă. Ateliere sunt organizate sub genericul „Elemente esențiale de artă tradițională românească în Timoc – ateliere de sculptură în lemn“ pentru românii din Valea Timocului, eveniment organizat de Direcția Români din Afara Țării din cadrul ICR și Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Protopopiatului Daciei Ripensis din Serbia de Răsărit.
Articole similare selectate pentru tine
Simpozionului Internațional - Portrete de dascăli la Veliko Gradište
Sâmbătă, 31 octombrie 2015, în sala festivă arhiplină a Liceului Teoretic din Veliko Gradište, zona Braničevo din Serbia de Răsărit, au avut loc lucrările Simpozionului Internațional desfăşurate sub genericul ,,Portrete de dascăli”, reuniune iniţiată de învăţător arădean Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.
Memoriu pentru salvarea școlii românești din Coștei
Mediul asociativ românesc din Serbia Românii Independenţi din Serbia (RIS) şi Uniunea Românilor din Serbia (URS) ca for reprezentativ al comunităţii etnice româneşti din Serbia, în baza principiilor şi practicilor societăţii democratice, principiilor instructiv-politice, Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Declaraţia O.N.U. cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţii etnice, lingvistice şi religioase, facem APEL către autorităţile locale din municipiul Vârşeţ, provinciale şi republicane, pentru păstrarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei.