Simpozionului Internațional - Portrete de dascăli la Veliko Gradište

Nov 04, 2015

simpozion1.jpg

Sâmbătă, 31 octombrie 2015, în sala festivă arhiplină a Liceului Teoretic din Veliko Gradište, zona Braničevo din Serbia de Răsărit, au avut loc lucrările Simpozionului Internațional desfăşurate sub genericul ,,Portrete de dascăli”, reuniune iniţiată de învăţător arădean Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

Ediţia a VII-a a Simpozionului organizat de data aceasta în colaborare şi cu asociaţii româneşti din Serbia, a avut drept motto cuvintele renumitului istoric român Nicolae Iorga care afirma: ,,Ca să fim noi oameni, au fost alți oameni, și ca să fie și alți oameni, suntem noi oameni”. Participanţii din sala baroc a Şcolii medii din Veliko Gradište, edificiu care datează din îndepărtatul an 1879, au fost mai întâi salutaţi de Zoran Tošić, directorul Liceului Teoretic din Veliko Gradište. Apoi, cuvinte de salut au rostit şi Una Vasiljević, profesoara de limba română la trei şcoli medii din Zăiecear, în calitate de reprezentantă a Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, precum şi Diana Šolkotović, din Kladovo, de altfel, coordonatori acestui, incontestabil, important simpozion pentru învăţământ românesc la sud de Dunăre.

simpozion.jpg

În şedinţa plenară a prestigioasei reuniuni care a întrunit aproape 200 de învățători din Serbia, România și Republica Moldova, Nataša Nikolić Gajić, preşedinta Ununii Învăţătorilor din Serbia şi Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din Serbia, au semnat un Acord de parteneriat. Acest document istoric a fost consfinţit şi de Draško Grujić, reprezentantul Ministerului Învăţământului Serbiei, precum şi de Nicolae Peregrini, inspector şcolar adjunct al judeţului Arad. La reuniune au venit și reprezentanți ai corpului diplomatic şi ai ministerelor educației, ai administrațiilor școlare şi ai Primăriei Veliko Gradiște, precum şi reprezentanţi ai organizațiilor minorității sârbe din România și ai minorității române din Serbia. Lucian Marina, preşedintele S.L.R. a salutat participanţii în numele Societăţii de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia, respectiv a cadrelor didactice membre ale acestei aşa-numite ,,Academie de Ştiinţe a Românilor din Serbia“ şi a evocat numele a doi ,,dascăli model“ români din Serbia (prof. univ. dr. Milan Vanku din Voivodina şi prof. Grigorie Zăiecearanovici din Timoc). Şi alţi participanţi au omagiat dascălii preferați din Serbia și România, dascăli care le-au rămas în suflete prin înțelepciunea, înțelegerea și capacitatea de a le arăta drumul corect către viitor. La reuniune au fost prezentate proiecte și exemple de bună practică, cursuri de perfecţionare etc. Un învăţător din România s-a exprimat frumos despre legătura dintre români și sârbi: ,,Dunărea nu separă ci uneşte România și Serbia“. Totodată, participanții din România au arătat o înțelegere pentru situația minorității române din Serbia și au demonstrat că vor să-şi sprijine conaţionalii în ceea ce privește organizarea cu mai mare uşurinţă şi mai mare succes a orelor de limba română în școlile din Serbia de Răsărit. În acest sens, unii dintre ei au donat și cărți pentru biblioteca școlară, precum și alte material didactic. În loc de concluzie amintim cuvintele unei profesoare din România: ,,Profesorii din Serbia care predau limba română, merită să figureze printre ,,Portretele de dascăli“, deoarece sunt eroi care luptă pentru limba română, identitatea și cultura românească pe pământul Serbiei“.

Lucian Marina

 

Articole similare selectate pentru tine

Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”, ediția a IX-a

Recent a avut loc Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”, ediția a IX-a, organizată de Institutul de Cultur[ al Românilor din Voivodina împreună cu Institutului de Studii Banatice ”Titu Maiorescu” al Academiei Române - Filiala Timișoara.

Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”

Recent a avut loc Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”, ediția a IX-a, organizată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina împreună cu Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu” al Academiei Române - Filiala Timișoara.

Simpozionul Internaţional ,,Portrete de dascăli” la Veliko Gradište

Sâmbătă, 31 octombrie, ora 12.00 (ora României), va avea loc la Veliko Gradişte, în Serbia, cea de-a VII-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Portrete de dascăli”. Evenimentul se va desfăşura în sala Liceului din localitate şi va strânge laolaltă dascăli români şi sârbi, care predau fie în şcolile din România, fie în cele din Serbia.