Pentru studenți burse duble și transport gratuit cu trenul

Feb 02, 2017

foto-Agerpres800.jpg

Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care fondul pentru bursele studenţilor creşte de la 83 la 201 lei/student bugetat/lună, iar studenţii vor beneficia de transport gratuit pentru călătoriile cu mijloacele de transport feroviar, pentru toate categoriile de trenuri.

După adoptarea Legii bugetului de stat pentru anul 2017, universităţile de stat din România ar trebui să mărească valoarea burselor acordate sau să acorde un număr mai mare de burse studenţilor, cel târziu din semestrul al doilea al acestui an universitar, subliniază ziare.com.

Totodată, reprezentanţii ANOSR (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România) propun ca "cel puţin 30% din fondul total pentru burse să fie alocat către bursele acordate pe criterii sociale" şi mai cer ca universităţile să aibă posibilitatea "de a acorda studenţilor proveniţi din categorii defavorizate masă la cantină şi cazare în cămine în regim gratuit.

Când este vorba de gratuitate la transportul feroviar, aici beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență la o instituție de învățământ superior acreditată:

– de stat sau privată,

– la programe de studii de la toate cele trei cicluri (licență, master, doctorat),

– indiferent de forma de finanțare a studiilor (buget/taxă),

– indiferent de vârsta acestora,

– indiferent de naționalitatea acestora,

– pentru un număr nelimitat de călătorii,

– indiferent de distanțele sau rutele călătoriilor,

– inclusiv pe perioada vacanțelor,

– de către toți operatorii de transport feroviar,

– la toate tipurile de trenuri, clasa a II-a.

Pentru călătoriile cu vagon de dormit sau la clasa I, studenții vor plăti integral doar diferența de clasă, tariful de rezervare clasa I sau suplimentul de pat, după caz, legitimația de călătorie de bază fiind achiziționată gratuit și în aceste cazuri.

Biletele gratuite se vor putea achiziționa de la casele de bilete ale operatorilor de transport feroviar, de la automatele de bilete sau online (pentru operatorii care oferă această posibilitate călătorilor).

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de bilete de tren gratuite?

  • Legitimația de student pentru reducere la transport feroviar utilizată de studenți și până în prezent, pentru acest an universitar (2016-2017) și cartea de identitate.
  • Adeverință de student emisă de universitate, pentru studenții care nu beneficiau de legitimația de student până în prezent, pentru acest an universitar (2016-2017) și cartea de identitate.
  • Legitimație de student pentru gratuitate, emisă special pentru toți studenții la începutul anului universitar 2017-2018, și cartea de identitate.

Amintim, în ședința de guvern din data de 31 ianuarie 2017 a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți, publicată în Monitorul Oficial nr. 91 din 1 februarie 2017.

Foto: Agerpres

 

Articole similare selectate pentru tine

Voivodinenii cumpără terenuri agricole ieftine în România

Fermierii din Banatul sârbesc, în special cei care locuiesc în apropiere de granița cu România, deja au cumpărat sau planifică cumpărarea terenului arabil în România, prețul fiind fiind și de cinci ori mai ieftin decât în Voivodina.

Vizita în Serbia a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor României

Reprezentare politică, dreptul la educație în limba maternă, la serviciu religios și acces la mass-media sunt câteva aspecte discutate în perioada 22-24 februarie de delegația Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor României din Camera Deputaţilor cu reprezentanți ai comunitatilor de români din Serbia (Voivodina și Timoc) și cu autorități de la Belgrad.

Vizită de lucru privind respectarea drepturilor minorității române din Serbia

O delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, formată din Constantin Codreanu (președinte), Nicolae Sebastian Valentin Radu, Matei Adrian Dobrovie, Marilen Pirtea, a efecuat o vizită de lucru în Serbia, în perioada 22-24 februarie.