Făşancul anul acesta pe 27 februarie

Feb 13, 2017

Grebenac-fasanke-4.jpg

În plină iarnă, Societatea Culturală ,,George Coşbuc” din Grebenaţ activează intens. Exersează dansatorii, fanfariştii, soliştii vocali şi instrumentişti... Se pregătesc pentru evenimentele culturale din timpul anului, dar şi pentru Făşanc, o marcă a Grebenaţului.

De la Aleksandar Şain, dirijorul fanfarei, aflăm cum decurg pregătirile pentru cele trei zile de sărbătoare şi care este programul ediţiei din acest a Făşancului, programat să înceapă pe data de 27 februarie, scrie săptămânalul Libertatea. ,,Cea mai mare datorie o au copiii căluceri, care în ziua de luni a Făşancului merg din casă în casă şi dansează dansul lor tradiţional de la 7 dimineaţă până la ora 14. La ora 15 începe defilarea carelor alegorice la care participă şcoala, grădiniţa şi tinerii din loc. În fiecare an sunt, în medie, 15, 16 care alegorice. Comisia formată din trei membri acordă premiile I, II şi III, dar şi celelalte care alegorice primesc o sumă. După defilare, călucerii organizează dans în faţa Căminului Cultural. La ora 20 va începe spectacolul folcloric cu soliştii vocali, formaţia de dansuri şi fanfara, cu oaspeţi din Răcăşdia, localitate din România cu care Grebenaţul este înfrăţit. Marţi, copiii căluceri prezintă dans popular şi montajul ,,Nunta”. În orele serii, la Căminul Cultural se ţine balul mascat. Sâmbătă are loc o mică defilare a carelor alegorice la care participă localnicii şi prezintă evenimente comice din sat, iar seara se organizează un spectacol”, afirmă Aleksandar Şain.

 

Articole similare selectate pentru tine

Spectacol de Crăciun pentru copii

Scena Profesionistă în Limba Română de pe lângă Teatrul Popular „Sterija” din Vârşeţ, vă invită la un nou spectacol pentru copii - ”Misterul lui Moș Crăciun” de Monica Boldovină Bugle, în regia Otiliei Pescariu. Spectacolul este dedicat în exclusivitate Crăciunului.

Semnificația unor toponime grebencene

Satul Grebenaț este situat în partea de sud-est a Banatului sârbesc, pe malul drept al Cărașului, astăzi întretăiat de Canalul D.T.D.

Protestul RIS a dat roade şi a reuşit

În urma demersurilor, scrisorilor Asociației reprezentative "Românii Independenți din Serbia" (RIS) adresate autoritățiilor republicane, provinciale, corpului diplomatic românesc în Serbia, privind stoparea şi anularea deciziei privitor la desființarea Cancelariei locale din localitatea românească Grebenaț şi ataşarea ei aşezării sârbeşti - Jasenovo, protestul a dat roade şi a reuşit.