,,Joc românesc” la Golubac

Feb 13, 2017

joc romanesc.jpg

Măreaţa sărbătoare a românităţii, Festivalul ,,Joc românesc” în Timocul Sârbesc este organizată anual, în mod tradiţional, de bravii români drd. Iasmina Glişici, preşedinta Asociaţiei Părinţilor ,,Sandu Timoc” din Jâtcoviţa şi Iviţa Glişici, preşedintele Filialei din Serbia a Forumului European pentru Istorie şi Cultură și anul acesta Festivalul, ajuns la ediția a X-a, a avut loc la Golubac, situat la intrarea în Porţile de Fier ale Dunării.


În cele 4 zile ale manifestării, pe lângă reuniuni ştiinţifice şi de specialitate referitoare la istorie, învăţământ şi mass-media în limba română, precum şi la stimularea creaţiei literare, au mai avut loc manifestări vizând trezirea conştiinţei de Neam, păstrarea patrimoniului cultural şi a identităţii naţionale. La Biblioteca din Golubac a avut loc festivitatea de lansare a revistei ,,Logos”, tipărită în parteneriat cu Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad. La sesiunea ştiinţifică consacrată folclorului au fost prezentate comunicări despre folclorul românilor, scrie jurnalromanesc.

O contribuţie deosebită la acest eveniment de anvergură o are şi Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia. Manifestarea, care se doreşte a fi un regal de joc şi voie bună, nu putea să aibă loc fără implicarea Comunităţii Locale Jâtcoviţa. Acesteia i s-a alăturat Adunărea comunei Golubac şi nu în ultimul rând, C.N.M.N.R.S. Cu mai mult timp înainte s-au încheiat şi parteneriate cu asociaţii din Serbia şi din Ţara-Mamă, dar şi cu oameni generoşi, toţi fiind interesaţi de promovarea limbii, culturii şi tradiţiilor româneşti. Radio-Televiziunea Voivodinei şi Casa de Presă ,,Libertatea” sunt şi acum parteneri media importanţi, scrie jurnalromanesc.

Anul acesta, tradiționalul Festival „JOC ROMÂNESC” a fost cofinanţat şi de Ministerul Afacerior Externe al României - Departamentul Politici pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni deoarece măreaţa sărbătoare pe lângă programul propriu-zis al Festivalului, pe scena în aer liber, prevede şi o serie de alte activităţi vizând procesul de păstrare şi cultivare a limbii şi culturii române. Proiectul multimedial subînţelege organizarea Festivalului de Jazz şi Muzică Etno şi a Festivalului Internaţional de Folclor al Românilor din Balcani, ce s-a derulat pe parcursul a două zile. Apoi colocviul despre folclorul comunităţilor româneşti, a paradei portului, a unei expoziţii cu nestemate din lăzile de zestre, Concursul ,,ROMÂNCA-MISS SERBIA”, precum şi specialităţi culinare româneşti.

Din păcate, nimeni dintre liderii din România invitați nu au participat, așa cum nici din partea diplomației românești din Serbia nu a venit nimeni la acestă manifestare ajunsă la cea de-a zecea ediție.

 

Articole similare selectate pentru tine

Sărbătoarea Zilei Culturii Naționale la Golubăț

La Golubăț (Golubac) pe 14 ianuarie a.c. s-a marcat Ziua de naștere a Poetului Național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Române.

Bacul care leagă România de Serbia pe Dunăre

Începând din 2 ianuarie 2020, au început cursele regulate cu bacul Baziaş 4, care leagă Moldova Nouă de oraşul sârbesc Golubac.