Bacul care leagă România de Serbia pe Dunăre

Jan 06, 2020

bac1.jpg

Începând din 2 ianuarie 2020, au început cursele regulate cu bacul Baziaş 4, care leagă Moldova Nouă de oraşul sârbesc Golubac.


Bacul care leagă România de Serbia pe Dunăre a început să transporte oamenii de la Moldova Nouă (judeţul Caraş-Severin) la Golubac. Începând din 2 ianuarie 2020, bacul Baziaş 4 va avea două curse din Moldova Nouă (cu plecări la orele 9.00 şi 14.00) şi tot două de la Usjie (cu plecări de orele 10.30 şi 15.30), scrie m.adevarul.ro. La inaugurarea bacului a fost prezent şi Miodrag Belodedici, legendă a fotbalului românesc şi sârbesc, jucătorul care a câştigat Cupa Campionilor cu Steaua Bucureşti şi Crvena Zvezda Beograd. Belodedici, originar din comuna cărăşeană Socol, a ales să fie alături de Adrian Torma, primarul din Moldova Nouă.

bac2.jpg

„Am discutat cu prietenii noştri de la Primăriaţ, punctând primii paşi necesari unei colaborări pentru dezvoltarea turismului şi tranzitului de turişti de pe ambele maluri ale Dunării. Miodrag Belodedici ne-a povesti din experienţa lui cu evadarea din spaţiul comunist chiar înainte de Revoluţie şi sunt convins că dacă vom avea măcar jumătate din curajul şi determinarea lui vom construi un oraş prosper. Fraţii noştri sârbi de la Golubac şi Miodrag Belodedici au fost un model de bună practică, curaj şi determinare. Puterea de a fi buni, e gratis, şi stă în fiecare dintre noi!”, a scris primarul Adrian Torma, pe pagina sa de Facebook.

bac3.jpg

Bacul Baziaş 4 poate transporta 20 de autoturisme şi 50 de călători. Turiştii români pot vizita oraşul şi cetatea Golubac, mănăstirea Tuman, pot mânca la un restaurant cu specific sârbesc de pe clisura Dunării, dar pot să viziteze şi oraşul Veliko Gradişte. Proiectul „Punct de trecere a Dunării cu bacul între Moldova Nouă şi Golubac” a fost finanţat cu 2,3 milioane de euro prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia.

 

Articole similare selectate pentru tine

Sărbătoarea Zilei Culturii Naționale la Golubăț

La Golubăț (Golubac) pe 14 ianuarie a.c. s-a marcat Ziua de naștere a Poetului Național Mihai Eminescu și Ziua Culturii Române.

,,Joc românesc” la Golubac

Măreaţa sărbătoare a românităţii, Festivalul ,,Joc românesc” în Timocul Sârbesc este organizată anual, în mod tradiţional, de bravii români drd. Iasmina Glişici, preşedinta Asociaţiei Părinţilor ,,Sandu Timoc” din Jâtcoviţa şi Iviţa Glişici, preşedintele Filialei din Serbia a Forumului European pentru Istorie şi Cultură și anul acesta Festivalul, ajuns la ediția a X-a, a avut loc la Golubac, situat la intrarea în Porţile de Fier ale Dunării.