Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Proiectul “Românii de dincolo de graniţe”
Feb 19, 2017
Recent, Asociaţia Studenţilor Basarabeni şi Asociaţia Studenţilor Timoceni din centrul universitar Craiova au organizat prima dezbatere din cadrul proiectului “Românii de dincolo de graniţe”.
Tema acestei prime întâlniri a fost “Redescoperim istoria împreună”, iar întrebări precum: cine suntem ca neam, de unde şi de când venim, ce religie avem, ce dialecte păstrează încă limba română, au stimulat curiozitatea și atenția asistenței, evenimentul reprezentând modalitatea potrivită pentru găsirea unor răspunsuri cuprinzătoare, scrie timpromanesc.
O prezentare interesantă şi o cuprinzătoare lecţie de istorie despre vlahi în Evul Mediu care a captat atenția studenților a fost susținută de lect.univ.dr Liviu Ilie de la Facultatea de Ştiinţe Sociale: “Evul Mediu este perioada în care atât românii din interiorul ţării, cât şi cel din afara ţării purtau acelaşi nume. Numele prin care în Evul Mediu erau cunoscuţi românii a fost acela de vlahi şi nu vreau să interferez cu niciun fel de interpretare care se face astăzi în Serbia, vlah versus români. Vreau să vă spun doar că numele vechi al românilor atât de la nord, cât şi de la sud, cât şi din vestul Dunării era acela de vlahi…”, a subliniat printre altele lect. univ. dr Liviu Ilie.
Evenimentul realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, CJ Dolj şi cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii” a avut loc în Sala “Dinu C. Giurescu” a bibliotecii craiovene.
Articole similare selectate pentru tine
Pandurii, vikingii Banatului
Deşi în urma tratatului de la Belgrad din 1739, Oltenia este realipită la Ţara Românească, dezordinea care pusese stăpânire pe aceasta a făcut că oraşul Craiova să devină timp de un secol, capitala unui ţinut cufundat în anarhie, fără o apartenenţă solidă statală, în care haiduci ca legendarul Iancu Jianu făceau legea.