Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Vizită de lucru privind respectarea drepturilor minorității române din Serbia
Feb 27, 2017
O delegație a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, formată din Constantin Codreanu (președinte), Nicolae Sebastian Valentin Radu, Matei Adrian Dobrovie, Marilen Pirtea, a efecuat o vizită de lucru în Serbia, în perioada 22-24 februarie.
Principalul scop al acestei vizite era documentarea în teren privind respectarea drepturilor minorității române din Serbia, având întâlniri cu autoritățile sârbe și reprezentanții comunității românești, scrie timpromanesc.
Rerezentanții CRS s-au arătat nemulțumiți de unele elemente din organizarea vizitei, motiv pentru care au cerut să nu fie incluși în programul oficial și să aibă o întrevedere în afara acestuia.
”Am asistat la un tipar al programului de lucru, care de-a lungul anilor a dat dovadă că nu dă nici un rezultat. Nu ne mai putem permite de a avea vizite protocolare, și trebuie odată și odată să începem de a avea întâlniri în urma cărora se vor stabili unele acțiuni concrete în folosul românilor din Serbia. Pentru început măcar minime, pentru a se deschide calea unei colaborări sistematice. Altfel, românii de aici nu vor avea nici un folos”, se menționează în comunicatul Comunității Românilor din Serbia.
”Tiparul clasic, cunoscut, dar și promovat în România este acela că românii din Serbia sunt dezbinați, și acesta este principalul motiv al problemelor cu care se confruntă. Însă făcând o simplă analiză, ne putem pune întrebarea dacă situația este chiar așa cum este ea prezentată? Dacă sunt dezbinați românii, cine sunt cei care îi dezbină? Sau suntem considerați că suntem la un astfel de nivel intelectual, încât suntem adepții autodistrugerii noastre? Considerăm că nu există astfel de națiune, iar națiunea română din Serbia definitiv nu este astfel, deoarece nu ar fi rezistat să existe de-a lungul secolelor pe aceste meleaguri, de una singură. Astfel de explicație este una jignitoare atât la adresa noastră, cât și la adresa înaintașilor noștrii,” mai arată CRS.
”Pe de altă parte, suntem mulțumiți de întâlnirea avută cu reprezentanții Comisiei Parlamentare, acceptate de domniile lor după un program încărcat. Reprezentanții din București, si-au arătat interesul față de românii din Serbia. În linii mari s-au discutat probleme majore ale românilor din Voivodina, precum problematica învățământului și pericolul închiderii școlilor românești. Dorința românilor privind posibilitatea de a obține cetățenia română. Numărul scadent al populației românești la fiecare recensământ. Mass-media românească și folosirea limbii române în uzul oficial. Problema retrocedări a bunurilor colective a românilor din Serbia.
Unele procese sunt ireversibile. După închiderea unei școli românești este foarte greu spre imposibil redeschiderea ei. Prin închiderea societăților culturale, se pierde promovarea valorilor culturale românești. Lista exemplelor se poate extinde, dar sperăm că vom fi în posibilitate de a discuta despre măsurile de prevenire a acestor probleme.
La ora actuală, minoritatea românească din Voivodina, este una care merge cu pașii siguri spre dispariție. Unele schimbări ne pot aduce raze de speranțe, de a stopa acest fenomen, iar continuarea politicii actuale, doar resemnare.
Sperăm în unele schimbări a celora care sunt în posibilitate să ne ajute. Pentru aceasta trebuie să există și mai multe răspunsuri, pentru a se limpezi unele piedici care în momentul de față sunt mult prea evidente și care ne conduc spre pierzanie. Credem că nimeni nu are astfel de interese,” se concluzioneză în comunicatul CRS.
Membrii Comisiei pentru problemele Românilor din afara granițelor din Camera Deputaților, însoţiţi de oficiali Ambasadei României la Belgrad şi consulul general al României la Vârşeţ Dan Constantin, au fost întâmpinaţi la sediul Primăriei Municipiului Vârșeț de primăriţa Dragan Mitrović şi de membra în Executivul Municipal responsabilă pentru Educaţie şi Învăţământ, Mariana Golomejić. Tema vizitei parlamentarilor români, care au avut în prealabil întâlniri şi dicuţii la Parlamentul Serbiei, după cum a declarat primăriţa, a fost poziţia, rolul şi momentul actual al minorităţii române în Serbia şi la nivelul municipiului.
La sediul Consulatului General al României din Vârşeț, Comisia s-a întâlnit cu membrii reprezentativi ai comunității româneşti din Voivodina. La întâlnirea de lucru cu delegația de deputați din România au mai fost prezenți: Dan Constantin, Consulul României la Vârşeț, P.S.S. Daniil, Episcopul Episcopiei „Dacia Felix” şi Alexandru Petruț, atașatul cultural al Ambasadei României la Belgrad.
Asociaţia de interes obştesc „Românii Independenţi din Serbia” (RIS), reprezentată de Dr. Dorinel Stan – preşedinte, prof. dr. Univ. Marinel Negru și Cristian Cacovan – vicepreşedinte şi Călin Iorga – secretar a ridicat şi evidențiat problemele de fond cu care se confruntă etnicii români din Serbia, cadrul instituțional românesc (CNMNRS) impus de stat, problema arzătoare privind dobândirea cetățeniei române, stagiul actual în învățământul cu predare în limba română, problema desființării Cancelariei locale la Grebenaț, respectiv demersurile Asociației RIS în vederea stopării deciziei, divizarea românilor din Serbia, constituirea alianței unice româneşti pe întreg teritoriul Serbiei – Uniunea Românilor din Serbia (URS)…
Faptul că reprezentanții Consiliului Național Român (CNMNRS) s-au întâlnit separat, la Ambasada României din Belgrad, cu parlamentarii români a fost criticat de reprezentanții „Românii Independenţi din Serbia”.
”Este un caz fără precedent, care are drept scop divizarea în continuare a românilor din Serbia, manipularea Bucureştiului şi opinei publice, prezentarea teatrală a realității româneşti în Serbia. Asociația „Românii Independenți din Serbia” (RIS) cere clarificarea situaţiei scandaloase la care s-a ajuns”, considerând că astfel de demersuri nu fac decât să divizeze și mai mult comunitatea românească din Serbia, într-o încercare de inducere în eroare a Bucureștiului.
Surse: evrsac; timpromanesc; crs; ris
Foto: Radomir Munćan
Articole similare selectate pentru tine
Ziua românilor de pretutindeni
Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.