Conștiința trăiește după moartea corpului?

Mar 01, 2017

life-after-death-800.jpg

Recent, o echipa de cercetători a investigat ce se întâmplă cu conştiinţa când murim.

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Anglia, au desfăşurat un studiu amplu, unul dintre cele mai mari desfăşurate vreodată, pentru a descoperi ce se întâmplă cu conştiinţa după moarte. Răspunsul? Nu se ştie cu siguranţă, însă aceasta pare să continue să existe după ce ne dăm ultima suflare. Conştiinţa omului după moarte pare că se desprinde după o periodă de timp şi merge într-o direcţie separate, scrie viataverdeviu. Cercetătorii au examinat timp de patru ani 2.000 de oameni care au suferit un stop cardiac, în 15 spitale din America, Anglia şi Australia. 40% dintre cei care au supravieţuit au descris o anumită stare de conştientă în perioada în care erau morţi şi înainte să fie surescitaţi. Se poate numi o experienţă în apropierea morţii, însă este foarte posibil ca, deşi inimile lor nu mai bat, să nu fie morţi. Iată cum se explică într-un extras din studiu: “Dovezile de până acum arată că în primele minute de după moarte, conştiinţa nu încetează să existe. Poate că dispare ulterior, nu ştim, însă imediat după moarte, conştiinţa nu se pierde. Ştim că după ce inima încetează să mai bată, creierul nu mai poate funcţiona. Însă în acest caz conştiinţa pare că a continuat să existe timp de trei minute în perioada în care inima nu mai bătea, chiar dacă în mod normal creierul se opreşte după 20-30 secunde de la oprirea inimii. Acest lucru este important, pentru că deseori se presupune că experienţele legate de moarte sunt mai degrabă halucinaţii sau iluzii, care apar fie înainte ca inima să se oprească fie după ce inima şi-a reluat cu succes activitatea. Însă nicio experienţă nu corespunde unor evenimente "reale" de când inima nu mai bate.  Relatările detaliate legate de conştiinţa vizuală în acest caz au fost confirmate de evenimentele verificate. " Pe lângă această, cercetătorii nu sunt în totalitate siguri de ceea ce se întâmplă şi nu înţeleg de ce conştiinţa poate persistă şi după moarte. Deşi încă neconcludentă, această posibilitate încurajează ideea că această poate persistă la nesfârşit. Însă, la fel de bine poate să şi dispară pe măsură ce toate celulele creierului mor. Este dificil de spus cu siguranţă.

 

Articole similare selectate pentru tine

Puterea conștiinței umane

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, explica cât de puternică este mintea umană şi unde în creier este localizată capacitatea de vindecare a organismului.

Piramida conștiinței umane

Dr. David R. Hawkins a elaborat o hartă a nivelurilor de conștiință umană, denumită și „Scala Conștiinței” sau „Piramida Conștiinței”, folosind kinesiologia aplicată pentru a măsura nivelul vibrațional al ființelor umane. Cercetarea, care a constituit și teza sa de doctorat a devenit astfel cunoscută în întreaga lume. Cartea care însumează toate aceste date se numește: „Power vs. Force: The Anatomy of Consciousness” (Veritas Publishing, 1995).

Cum dispare identitatea națională (III)

Atunci când prevalează influența poporului majoritar, cursul convertirii etnici este simplu, se desfășoară sistematic, continuu și fără mari piedici. În acest caz prima generație pierde conștiința și mândria națională, iar următoarea chiar și numele și limba maternă.