Voivodinenii cumpără terenuri agricole ieftine în România

Apr 18, 2017

teren-arabil-nefacut-800.jpg

Fermierii din Banatul sârbesc, în special cei care locuiesc în apropiere de granița cu România, deja au cumpărat sau planifică cumpărarea terenului arabil în România, prețul fiind fiind și de cinci ori mai ieftin decât în Voivodina.

Pământul este cu mult mai calitativ decât în Voivodina, probabil face parte din prima clasă și se poate semăna totul, de la soia până la porumb. După o știre neoficială, românii au deschis o agenție în Serbia, prin care se pot cumpăra și închiria terenuri agricole în România.

Prețul hectarului în România este de 2000 – 3000 euro și nu miră interesul agricultorilor din Banatul sârbesc, în primul rând cei înstăriți, de a procura cât mai mult pământ arabil. Mai mult, hectarul se poate închiria pe 20-50 de euro, în timp ce în Voivodina prețurile trec peste 500 de euro, în funcție de licitația publică.

România deține a șasea suprafață agricolă ca mărime din Uniunea Europeană. Are peste 13,2 milioane de hectare de teren agricol, din care 8,3 milioane reprezintă teren arabil. Această resursă strategică este însă vândută pe nimic străinilor.

În România, hectarul de teren arabil se vinde, în medie, cu 3.000 de euro. În Olanda, aceeași suprafață costă 40.000 de euro. Cu mult pământ, ieftin și roditor, România a devenit țara europeană cu cea mai mare suprafață agricolă deținută de străini: peste 3 milioane de hectare.

Pământul este, la ora actuală, cea mai importantă resursă naturală. La nivel mondial, prețul cerealelor continuă să crească, iar alimentele sunt din ce în ce mai scumpe. Agricultura a devenit cu atât mai importantă, cu cât specialiştii avertizează că, pe viitor, ne-am putea confrunta cu o criză alimentară. În prezent, aproape un miliard de oameni suferă de foame, conform Organizației Națiunilor Unite.

Străinii care au cumpărat terenuri agricole sunt cetăţeni europeni şi arabi, dar și fonduri de investiții cu afaceri de sute de milioane de euro.

Ţăranii care şi-au vândut pământurile sunt, în general, bătrâni. Au renunţat la singura lor avere pentru că nu mai aveau puterea să muncească. În unele regiuni ale țării, investitorii străini au ajuns să dețină mai mult pământ decât românii. În Banat peste 50% pământ arabil este cumpărat de străini.

În ultimii ani, județul Timiș a devenit un „El Dorado” pentru agricultorii italieni. Zeci de mii de hectare sunt în proprietatea unor cetățeni din peninsulă. Cel mai mare proprietar de terenuri este Luciano Martini, un misterios om de afaceri. Producția obținută de italieni, la Dudeștii Vechi, este vândută peste hotare. Floarea-soarelui este comercializată în Italia și Ungaria.

lista.jpg

Investiţiile în teren agricol în România sunt şi de cinci ori mai ieftine decât în Germania, Italia sau Franţa, potrivit datelor companiei americane de brokeraj imobiliar Global Quest, care este prezentă în regiune pe piaţa locală şi în Bulgaria.

"Terenul agricol din România şi Bulgaria este mult subevaluat în comparaţie cu restul Europei. Având în vedere că terenurile de aici sunt cele mai fertile din întreg continentul este logic de făcut previziunea că preţul terenurilor agricole din zona Mării Negre au potenţialul de a creşte mai mult de 200% pe măsură ce se va realiza o convergenţă cu preţurile din Europa Centrală. Factorii cheie ai acestei convergenţe vor fi îmbunătăţirile realizate la nivelul infrastructurii dar şi comasarea terenurilor agricole", a explicat Jeffrey Notaro, reprezentant al Global Quest.

Potrivit datelor companiei americane cotaţia medie a unui hectar de teren agricol din România se cifrează la 5.800 de euro, în timp ce aceeaşi suprafaţă costă dublu în Slovacia, Cehia sau Polonia. Diferenţe şi mai mari sunt înregistrate în comparaţie cu statele din Occident. Spre exemplu, în Germania un hectar de teren agricol se tranzacţionează la 33.000, în Belgia aceeaşi suprafaţă se vinde pentru 29.000 de euro iar în Franţa preţul este de 24.800.

Surse: digi24; zf și agrosmart

 

Articole similare selectate pentru tine

Zilele Voivodinei la Timişoara

Printr-un management turistic foarte eficient sârbii şi-au dat seama că în zona Banatului românesc există o sursă inepuizabilă de viitori clienţi pentru frumoasele staţiuni din Serbia.

Voivodina, un uriaș potențial turistic

La sediul central din piața Operei al Camerei de Comerț Industrie și agricultură Timiș a avut loc o întâlnire de suflet cu vecinii și cei mai noi parteneri, Camera de Comerț a Voivodinei. Evenimentul a fost prilejuit de Zilele Voivodinei la Timișoara 2017.

Vizita în Serbia a delegației Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor României

Reprezentare politică, dreptul la educație în limba maternă, la serviciu religios și acces la mass-media sunt câteva aspecte discutate în perioada 22-24 februarie de delegația Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor României din Camera Deputaţilor cu reprezentanți ai comunitatilor de români din Serbia (Voivodina și Timoc) și cu autorități de la Belgrad.