Piatra Cochno și simbolurile misterioase

Apr 24, 2017

damaged-stone_800.jpg

Pe Piatra Cochno, care are o vechime de cinci milenii, sunt gravate aproximativ 90 de simboluri misterioase. Deși au trecut 130 de ani de la descoperirea ei, arheologii n-au reușit nici acum să se pună de acord cu privire la semnificația acestor inscripții.

Este aceasta o hartă antică, un portal simbolic pentru reîncarnare, o constelație astronomică sau niște marcaje ceremoniale pentru sacrificiu? Este oare această piatră o reprezentare a ceva total necunoscut? Fiind acoperită pentru a evita actele de vandalism, misterioasa piatră Cochno a fost dezgropată din nou pentru prima dată de 50 ani. Piatra Cochno, care măsoară 12,80 m. pe 7,90 m. a fost descopeită de Reverendul James Harvey în 187 în Scoția. Antica rocă se află lângă o proprietate rezidențială de lângă Faifley, în West Dunbartonshire, scrie noulpamant.

Cochno-Stone_800.jpg

Acesta este considerat unul dintre cele mai importante situri arheologice preistorice din Marea Britanie, însă și unul dintre cele mai neglijate în același timp. Dr Kenny Brophy, de la Universitatea din Glasgow, specializat în arheologie urbană, conduce excavațiile la situl arhelogic de lângă Ferma Cochno. Săpăturile oferă posibilitatea folosirii ultimei tehnologii de scanare 3D pentru a înregistra digital toate detaliile sitului, ceea ce ar putea oferi indicii foarte importante legate de istoria acetei pietre, scopul pentru care a fost creată și de oamenii care au creat această operă de artă cu aproximativ 5.000 de ani în urmă.

Detalii ale marcajelor circulare de pe Piatra Cochno. Imagine Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland..jpg

Detalii ale marcajelor circulare de pe Piatra Cochno. Imagine Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Scotland.

“A fost permis accesul complet pentru public și expusă intemperiilor naturii până în anul 1965. Din păcate a fost neglijată și a fost și distrusă parțial din cauza vandalismului și a trecerilor dese a vizitatorilor peste ea. Din această cauză, renumitul arheolog Ludovic Maclellan Mann, împreună cu o echipă de experți, a hotărât să o acopere pentru a o proteja de alte distrugeri. Acesta este modul în care ea a stat de atunci. Piatra a fost studiată în amănunțime în scopuri arheologice, însă astăzi se pare că a venit timpul și avem și tehnologia necesară pentru a vedea ce mai putem afla despre istoria și oamenii care au creat-o. Comunitatea locală este foarte angajată în ceea ce ne-am plănuit să facem și par să fie extrem de mândri că acest nestemat al preistoriei se află chiar la ușa lor”, a declarat Dr. Brophy.

 

Articole similare selectate pentru tine

Pobiti Kamani, pădurile de piatră din Bulgaria

De-a lungul coastei bulgare a Mării Negre, se află 18 situri geologice cu stâlpi de piatră, întinse pe o suprafață de 43 de kilometri pătrați. Fiecare sit are un număr diferit de coloane sau straturi de coloane, îngrămădite unele peste altele.