Ambasadorul Andrea Orizio, şeful Misiunii O.S.C.E. în vizită la Consiliul Național Român

Jun 02, 2017

OSCE-la-CNMNRS-1.jpg

 Ambasadorul Andrea Orizio, şeful Misiunii O.S.C.E. în Serbia, a efectuat la 17 mai a.c. o vizită de documentare la sediul Consiliului Naţional Român de la Novi Sad. În convorbire cu preşednitele şi secretarul Consilului, Daniel Petrovici şi Marcel Drăgan, înaltul demnitar european a fost informat despre activităţile şi problemele românilor din Serbia.

Implementarea Planului de acţiune pentru minorităţile naţionale din cadrul Capitolului 23 în procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană şi legile care provin din acest plan au constituit tema prinicpală a discuţiilor. S-a constatat de ambele părţi că se întârzie în unele domenii de însemnătate vitală pentru minorităţile naţionale, precum cu adoptarea Legii privind protecţia drepturilor şi libertăţilor minorităţilor naţionale şi a Legii privind consilile naţionale ale minorităţilor naţionale. Ambasadorului Andrea Orizio i-au fost prezentate şi argumentele  pentru adoptarea şi traducerea în fapt a Legii privind Fondul bugetar minortar. Totodată, Misiunea O.S.C.E. a primit o copie a anteproiectului acestei legi, pregătită de Consiliul Naţional Român, pentru a se informa mai detaliat despre cererile şi propunerile minorităţilor naţionale din Serbia şi pentru a acorda ajutor juridic în adoptarea acesteia.

Şeful Misiunii O.S.C.E. în Serbia a fost informat şi despre problemele din domeniul învăţământului, un accent deosebit fiind pus pe activitatea Centrului ERIC – NARIC. Problema ce ţine de recunoaşterea şi nostrificarea diplomelor din România a fost prezentată în baza dosarelor sosite la Consiliu.

Înaltul demnitar european a mulţumit pentru expunerea unora din necesităţile minorităţii române, menţionând că va întreprinde toate posibilităţile pe care le are la dispoziţie pentru soluţionarea problemelor ridicate.

Nu în ultimul rând, Andrea Orizio s-a interesat şi de simbolurile minorităţii române din Serbia, aceasta fiind o ocazie ca Daniel Petrovici, preşedintele Consiliului Naţional Român să înmâneze şefului Misiunii O.S.C.E. stema şi drapelul minorităţii române din Serbia.

Următoarea vizită a ambasadorului Andrea Orizio la Consiliul Naţional Român va avea loc în vara aceasta.

Mr. Marcel Drăgan

Libertatea nr. 3894, 2017

 

Articole similare selectate pentru tine

Un Consiliu în beneficiul a milioane de români care trăiesc în afara țării

Primul Congres al Românilor de Pretutindeni, care s-a desfășurat la Palatul Parlamentului în zilele de 24 și 25 iunie, a ales în cadrul lucrărilor de sâmbătă Consiliul românilor de pretutindeni. Acesta este format din 35 de membri și este forul de reprezentare a românilor din diasporă în fața autorităților statului român.

Spirit nesecat de lumină și fior românesc

Pe data de 7 decembrie, la Teatrul Popular „Sterija” din Vârşeţ a fost marcat, festiv, jubileul de 10 ani de la înfiinţarea corului bărbătesc al Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române. Totodată, a fost sărbătorită Ziua Minorităţii Române.

S-au adoptat rapoartele şi planurile financiare ale Consiliului, “Libertăţii” şi I.C.R.V.

La sediul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina din Zrenianin, joi, 25 februarie curent, a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.