Capitala Banatului, luată cu asalt de turiști

Aug 27, 2017

Piata-Operei-130129.jpg

Conform unui anunț făcut de primarul Nicolae Robu, Capitala Banatului se situează pe locul trei la nivel național în ceea ce privește numărul de turiști cazați în hotelurile din oraș, în primul semestru al acestui an, fiind depășită doar de București și Brașov.


În Timișoara, Capitala Banatului, s-au cazat 50.655 turiști, în timp ce în Cluj, 46.063, în Sibiu, 45.980, în Oradea, 21.006, în Arad, 20.042, în Alba-Iulia, 6.022, potrivit cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică. De altfel, numărul de turiști străini, cazați în hoteluri în județul Timiș, în prima parte a anului 2017, a crescut cu 24,4 % față de aceeași perioadă a anului 2016.

129820-Timisoara-1024x576.jpg

Specialiștii în turism se așteaptă ca numărul turiștilor care vizitează cel mai mare oraș din vestul țării să crească și mai mult în perioada următoare, mai ales având în vedere faptul că Timișoara ca și Capitala Banatului a câștigat titlul de Capitala Culturală Europeană pentru anul 2021.

Ce vizitează turiștii în Capitala Banatului?

Cel mai important loc din Capitala Banatului este Piaţa Victoriei. Situată în centrul oraşului, Piaţa Victoriei este locul în care s-a născut Revoluţia din 1989. Pe faţadele clădirilor istorice construite la începutul secolului XX încă se mai pot vedea urmele gloanţelor trase în timpul evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Piaţa Victoriei este străjuită de Catedrala Mitropolitană, cea mai înaltă biserică din România la ora actuală, iar la polul opus se înalţă clădirea Operei care adăposteşte patru instituţii de cultură. De precizat şi faptul că, în 1953, Timişoara devine singurul oraş din Europa cu trei teatre de stat, în trei limbi: română, germană şi maghiară.

Centrul Timişoarei este flancat din lateral de renumita promenadă "Corso" şi promenada opusă cunoscută sub numele de "Surogat". Corso a fost locul de plimbare a înaltei societăţi timişorene, la începutul anilor 1900. Tot în această perioadă au fost construite şi clădirile impresionante de aici. Palatul Neuhausz, Palatul Hilt & Vogel, Palatul Merbl, Palatul Dauerbach şi ultima care încheie şirul clădirilor grandioase de pe Corso, Palatul Széchenyi, impresionează prin detaliile arhitecturale şi frumuseţea lor. Pe partea opusă, "Surogat" era locul de promenadă pentru tinerii şi muncitorii din trecut. Acum, cele două promenade se completează perfect şi împreună constituie unul dintre locurile preferate de plimbare ale timişorenilor.

Timişoara este străbătută de râul Bega. Deşi micuţ, dar recent curăţat de toate aluviunile aduse de apă în ultima jumătate de secol, acest râu oferă Timişoarei un farmec aparte. Malurile sale sunt străbătute de alei numai bune pentru plimbări în zilele însorite şi piste de biciclete, iar la tot pasul întâlneşti terase, băncuţe şi locuri de relaxare. Din loc în loc, podurile care traversează Bega oferă imagini de ansamblu colorate asupra acestui curs de apă. Pe malul Begăi se întind şi cele mai frumoase parcuri din municipiul Timişoara.

Oraşul de pe Bega este al treilea centru cultural al ţării, după Bucureşti şi Iaşi. Timişoara se poate mândri cu o suită de obiective culturale şi muzee importante. Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănăţean, unde te simţi ca la ţară în inima oraşului, Memorialul Revoluţiei, galeriile de artă deschise în spaţiile reabilitate ale vechiului Bastion sunt suficiente argumente pentru a alege Timişoara ca destinaţie culturală. La acestea se adaugă obiectivele turistice industriale Fabrica de Bere, Fostul Abator Orăşenesc sau Fabrica de Ţigarete.

foto: expedia.com

Diana RADU, Ghiduri Turistice

 

Articole similare selectate pentru tine

Zilele Voivodinei la Timişoara

Printr-un management turistic foarte eficient sârbii şi-au dat seama că în zona Banatului românesc există o sursă inepuizabilă de viitori clienţi pentru frumoasele staţiuni din Serbia.

Voivodina, un uriaș potențial turistic

La sediul central din piața Operei al Camerei de Comerț Industrie și agricultură Timiș a avut loc o întâlnire de suflet cu vecinii și cei mai noi parteneri, Camera de Comerț a Voivodinei. Evenimentul a fost prilejuit de Zilele Voivodinei la Timișoara 2017.

Un băiat, vorbind la telefon, în Piaţa Libertăţii din Timişoara

Este vorba despre o lucrare, care a atras atenţia timişorenilor, şi nu numai, care au avut drum prin Piaţa Libertăţii. Astfel, băiatul stilizat, care vorbeşte la telefon, şi-a făcut rapid „apariţia” si pe Facebook, unde a dat prilej, bineînţeles, la comentarii.