Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Exodul românilor din țară atinge cote alarmante
Sep 25, 2017
Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că România este a doua într-un top mondial al migraţiei. Este întrecută doar de Siria, stat lovit de un război civil. În procente, diaspora reprezintă 17 la sută din populaţia totală a României.
Raportul ONU arată că, în perioada 2000-2015, România a avut cea mai mare creştere a diasporei la nivel mondial, dacă nu luăm în considerare Siria. În cifre, ţara noastră este a patra la nivel european ca număr al imigranţilor, cu 3,4 milioane de oameni, scrie rgnpress.
Datele ONU arată că cei mai mulţi români locuiesc în Spania şi Italia. Din punct de vedere numeric, România a ajuns să aibă cea mai mare diasporă din Uniunea Europeană după Marea Britanie, Polonia şi Germania. Însă toate aceste ţări aflate înaintea României în acest clasament au o populaţie de câteva ori mai mare decât cea a României.
Cum cei care pleacă peste hotare sunt persoane în forţă, se poate spune că România a pierdut 3,4 milioane de potenţiali angajaţi din cauza migraţiei. Totuşi, românii de peste hotare au continuat să aibă un impact asupra economiei prin banii pe care îi trimit către rudele rămase în ţară.
Datele BNR atată că, din 2000 până anul trecut, românii din diaspora au tirimis în ţară peste 60 de miliarde de euro. Vârful a fost atins în 2008 când remiterile din diaspora s-au ridicat la 8,6 miliarde de euro. Însă, după 2008 au început treptat să scadă. Pe deoparte a fost criza, dar, în acelaşi timp, unii dintre angajaţii români din străinătate au început să îşi mute familiile în ţările în care au plecat şi nu au mai avut motive să trimită bani acasă.
Remiterile sunt greu de urmărit de economişti în condiţiile în care mulţi bani nu sunt transferaţi din străinătate în România prin servicii specializate, ci sunt aduşi în bagaje în timpul vacanţelor din ţară. Şi, în vreme ce Eurostat raportează de obicei sume mai mici decât Banca Naţională, o estimare recentă a fundaţiei FLAME arăta că românii din străinătate ar continua să trimită anual 7 miliarde de euro în ţară.
Totuşi, prezenţa românilor din diaspora pe piaţa muncii din ţară ar putea avea un impact mai mare decât remiterile de bani. O estimare a adjunctului direcţiei de statistcă din cadrul BNR arăta că Produsul Intern Brut din 2014 ar fi fost cu 50 de miliarde de euro mai mare dacă românii din străinătate ar fi lucrat în ţară în aceleaşi sectoare în care sunt angajaţi peste hotare.
"În acest moment, România are o diasporă de aproximativ 4 milioane de persoane în Europa şi cam şase milioane în toată lumea. România va trece printr-o altă dramă, o altă situaţie complicată. Un blocaj din cauza lipsei persoanelor active. România nu va mai găsi forţă de muncă pentru că toate persoanele active şi care au putut au plecat afară", a spus Daniel Ţecu, preşedinte Fadere.
O altă statistică arată că peste 200 de români pleacă din ţară în fiecare zi şi nu se mai întorc. Asta deşi ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstârnac, susţine că 50 la sută din diaspora are gânduri de revenire. Acest lucru nu se întâmplă însă din cauza problemelor din ţară, în special a corupţiei.
Articole similare selectate pentru tine
De ce traiul la oraș ne face grași, orbi, infertili…
În mod normal, populaţia din mediul urban ar trebui să aibă un nivel de trai superior celei din mediul rural întrucât este mai înstărită, are perspective mai bune în ceea ce priveşte găsirea unui loc de muncă, beneficiază de o alimentaţie bogată, de o igienă mai bună şi de asistenţă medicală superioară. Dar…