Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Veles, orașul în care se produc știri false
Sep 25, 2017
Pe timpuri, orașul Veles era cunoscut după producerea porțelanului pentru întreaga Iugoslavie, iar astăzi este o localitate în care se produc știri false. Acest oraș latent din Macedonia găzduiește zeci de operatori care produc știri false destinate să atragă atenția americanilor.
Fiecare clic adaugă bani în contul lor, scrie "CNN Money". Potrivit site-ului, în ultimele săptămâni ale campaniei prezidențiale din SUA, peste 100 de site-uri au fost falsificate în SUA, unde Donald Tramp a fost de cele mai multe ori candidatul republican favorizat. Unul dintre pionierii acestei industrii este Mihail (24). CNN afirmă că acesta nu este numele lui real, și că pe Internet se prezintă drept "Jessica" și sub acest nume conduce mai multe pagini pe Facebook și site-uri prin care se adresează cititorilor mai conservatori din Statele Unite. Povestirile pe care le publică sunt în mare parte politice și adesea inexacte în ceea ce privește faptele, însă aceasta nu-l deranjează, având în vedere că plasând aceste știri false a câștigat mai mult decât majoritatea din Macedonia pentru întreaga lor viață. Profitul provine în principal din servicii cum ar fi Google AdSense, care plasează reclame pe Internet. Acest fost student de drept spune că la un moment dat avea 15 angajați, inclusiv doi din Statele Unite. Ultimul său site a avut mai mult de 1,5 milioane de următori pe Facebook și a fost blocat la câteva luni după ce Google și Facebook au început să urmărească știrile false. Mihail se pregătește să înceapă din nou afacerea, pregătindu-se pentru alegerile americane din 2020. Mirko Česelkosi are mai mult de un deceniu de experiență în gestionarea site-urilor web care vizează cititorii americani. A început cu site-uri care se specializează în sfaturi de sănătate suspecte, mașini și bârfe despre celebrități. Astăzi, îi învață pe macedoneni, inclusiv pe tinerii din Veles, despre elementele de bază ale industriei de știri false. Česelkosi susține că studenții săi câștigă cel puțin 1.000 de euro pe zi. Îi ajută să creeze site-uri care arată profesional, imitând site-uri legitime, care au chiar și o etichetă " brejking njuz ". Studenții săi au folosit pagini precum usaelectionnews.com, everydaynews.us și trumpvision365.com și le-a învățat cum să aleagă o poveste care să fie virală sau să atragă atenția pe Internet. Trucul, spune Ceselkoski, este să găsești o poveste lizibilă care se află deja în tendința Statelor Unite și apoi să o faci și mai senzațională. Spre deosebire de predecesorii săi, noul guvern macedonean, ales în mai a.c., este foarte critic față de noua industrie din Țara Galilor.
- Vom lua inițiativa de a lansa eforturi globale pentru a face față unor știri false și vom încuraja societatea noastră civilă să contribuie la prevenirea acestui fenomen prin crearea de instrumente pentru detectarea știrilor false - a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Mile Bošnjakovski.
Articole similare selectate pentru tine
Macedonia, decisă să își modifice denumirea statală
După douăzeci și cinci de ani de dispută politico-diplomatică, Macedonia pare hotărâtă să modifice denumirea oficială a statului – Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) – , într-un demers menit să convingă Grecia să nu se mai opună aderării sale la NATO și la Uniunea Europeană.
Cartea lui Veles (Volos) și istoria slavilor
„Cartea lui Veles” este atât de controversată încât este interzisă în Rusia. Gravată pe 42 de plăci de lemn, textul prezintă istoria slavilor din secolul al 7-lea î.Hr. până secolul al 9-lea d.Hr. Literele inscripționate sunt de diferite mărimi și forme, astfel încât este posibil ca textul să aibă mai mulți autori.