Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Biblioteca din Iaşi, cea mai frumoasă bibliotecă din lume
Oct 19, 2017
Studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi nu doar că învaţă la cea mai bună universitate tehnică din Moldova şi una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ superior din ţară, dar au şi acces la cea mai frumoasă bibliotecă din lume.
Cel puţin aşa cred câteva sute de mii de vizitatori ai site-ului boredpanda.com, în urma unui sondaj care s-a ţinut la începutul anului. Iar competiţia s-a purtat între 25 de biblioteci de prestigiu din întreaga lume, cu nume precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Naţională din Praga sau cea a Franţei, scrie ziaruldeiasi.
În acest moment, Biblioteca Universităţii “Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) este pe locul 1 în preferinţele utilizatorilor, o poziţie onorantă în condiţiile în care printre “competitori” se numără capodopere arhitecturale precum Biblioteca Colegiului Trinity din Dublin, Biblioteca Regală Portugheză de la Rio de Janeiro, Biblioteca Mănăstirii Admont, realizată în stilul barocului târziu, Biblioteca Naţională din Praga, Biblioteca Naţională a Franţei sau Biblioteca Congresului Statelor Unite de la Washington.
„Este o poziţie poate surprinzătoare pentru cei care nu au vizitat această bibliotecă. Motivul este simplu: această bibliotecă, şi întregul Palat Universitar din Copou, au fost racordate încă din faza de proiectare la valorile culturale europene. Louis Blanc şi Petru Poni s-au inspirat din tot ceea ce era mai valoros la nivel european în această zonă de arhitectură academică”, spune prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică.
Biblioteca Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, care are în posesie un milion de volume (cărţi, reviste, documente tehnice, CD-uri, DVD-uri, microformate etc), este un spaţiu de studiu deschis în permanenţă, ce poate fi vizitat odată cu Aula Universităţii, cele două fiind legate de un balcon.
Fondul Bibliotecii, care în prezent îşi desfăşoară activitatea în şapte filiale, este nepreţuit pentru profesorii şi studenţii TUIAŞI, mai ales pentru cei interesaţi de cercetare. Volumele acoperă un număr mare de specializări din domeniul ştiinţei, tehnologiei, economiei şi legislaţiei. Este prima bibliotecă din România care a creat baze de date standardizate, accesibile pe Internet începând din 1995, deschizându-se astfel posibilitatea unui viitor dialog computerizat între biblioteci.
Biblioteca din Iaşi a fost înfiinţată la începutul anului 1948, în noul corp al Palatului Universităţii, actualul sediu al Universităţii “Al. Ioan Cuza” din Iaşi. Palatul Universitar din Copou a fost proiectat de renumitul arhitect elveţian Louis Blanc - care, printre altele, a proiectat şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti -, după schiţele lui Petru Poni, profesor la Universitatea din Iaşi. Petru Poni a realizat aceste schiţe după ce a studiat mai multe universităţi din Germania, Austria şi Elveţia. Piatra fundamentală a fost pusă de către Prinţul moştenitor Ferdinand, iar în anul 1897 Palatul Universitar din Copou a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Palatul conţine două elemente foarte importante în ceea ce priveşte valoarea lor simbolică şi valoarea arhitecturală. Este vorba de Bibliotecă şi de Aula Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Biblioteca şi Aula fost bombardate de ruşi când linia frontului a ajuns în zona Iaşi - Chişinău, suferind mari pagube. Întregul corp al clădirii a fost ulterior propus spre demolare, dar Şcoala Politehnică şi-a asumat sarcina refacerii acestuia. Reabilitarea acestui spaţiu de o frumuseţe deosebită a durat până spre sfârşitul anilor 50, la eforturile de reconstrucţie contribuind inclusiv studenţii şi profesorii din vremea respectivă.
Articole similare selectate pentru tine
Moartea violentă a scriitorului Ion Creangă
Ion Creangă, unul dintre clasicii literaturii române, a murit la 31 decembrie 1889, la vârsta de 52 de ani. Bolnav de epilepsie şi devastat de moartea bunului său prieten Mihai Eminescu, Creangă şi-a găsit şi el sfârşitul în tutungeria fratelui său Zahie, doar cu câteva ore înainte de trecerea în noul an.
Festivalul de Benzii Desenate de la Poznań
Artiştii români au expus, până pe 11 mai, la Festivalul de Benzii Desenate de la Poznań, cel mai mare eveniment de acest gen din Polonia. Festivalul s-a desfăşurat la Biblioteca Universitară din oraş, singura din Polonia care se ocupă în mod academic de banda desenată și care deţine cea mai amplă colecție din țară ce însumează peste 15.000 de ilustraţii, scrie rri.ro.