Tehnologia Lidar revoluționează arheologia

Apr 03, 2018

01-lidar-maya.adapt.1190.1.jpg

Prin intermediul tehnologiei revoluţionare cunoscute cu denumirea de LiDAR, cercetătorii au îndepărtat digital arborii din imaginile aeriene ale zonelor nepopulate din nordul Guatemalei şi au dezvăluit ruinele unei civilizaţii precolumbiene, mult mai complexă şi interconectată decât credeau majoritatea specialiştilor în civilizaţia mayaşă.

Thomas Garrison, arheolog din cadrul Colegiului Ithaca declară că ''Imaginile LiDAR sugerează că întreaga regiune era un sistem de aşezări a cărui densitate a populaţiei a fost subestimată.'' În cadrul proiectului au fost cartografiaţi 2.100 de kilometri pătraţi din regiunea Peten, Guatemala.

Rezultatele sugerează că în zonă se află străzi ce legau centrele urbane de cariere, sisteme complexe de irigaţie şi terase naturale unde se cultiva masiv, scrie descopera.

02-lidar-maya.adapt.1190.1.jpg

''Aveam această credinţă că civilizaţii complexe nu pot înflori la tropice, că tropicele sunt locul în care civilizaţiile se duc să moară,'' afirmă Marcello Canuto, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. ''LiDAR a revoluţionat arheologia precum telescopul spaţial Hubble a revoluţionat cercetarea universului,'' a declarat Francisco Estrada-Belli, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. ''Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute,'' adaugă el.

Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri este cea a zidurilor de apărare şi a fortăreţei. ''Războiul nu a avut loc doar în momentele de dispariţie a civilizaţiei. A fost sistematic şi a durat mulţi ani,'' a declarat Garrison.

 

Citiți și:

Piramida din Cholula, cea mai mare construcţie realizată vreodată

Descoperiri arheologice importante în Bulgaria

Demistificarea ideilor preconcepute

 

Articole similare selectate pentru tine

Sanctuar neolitic vechi de 6.000 de ani la Parța, în Timiș

Consiliul Județean Timiş anunţă valorificarea sitului arheologic Parța, în cadrul acestui proiect fiind prevăzută și crearea unui punct muzeal în localitate, pentru care a fost aprobat recent Studiul de fezabilitate.