Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Tehnologia Lidar revoluționează arheologia
Apr 03, 2018
Prin intermediul tehnologiei revoluţionare cunoscute cu denumirea de LiDAR, cercetătorii au îndepărtat digital arborii din imaginile aeriene ale zonelor nepopulate din nordul Guatemalei şi au dezvăluit ruinele unei civilizaţii precolumbiene, mult mai complexă şi interconectată decât credeau majoritatea specialiştilor în civilizaţia mayaşă.
Thomas Garrison, arheolog din cadrul Colegiului Ithaca declară că ''Imaginile LiDAR sugerează că întreaga regiune era un sistem de aşezări a cărui densitate a populaţiei a fost subestimată.'' În cadrul proiectului au fost cartografiaţi 2.100 de kilometri pătraţi din regiunea Peten, Guatemala.
Rezultatele sugerează că în zonă se află străzi ce legau centrele urbane de cariere, sisteme complexe de irigaţie şi terase naturale unde se cultiva masiv, scrie descopera.
''Aveam această credinţă că civilizaţii complexe nu pot înflori la tropice, că tropicele sunt locul în care civilizaţiile se duc să moară,'' afirmă Marcello Canuto, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. ''LiDAR a revoluţionat arheologia precum telescopul spaţial Hubble a revoluţionat cercetarea universului,'' a declarat Francisco Estrada-Belli, arheolog din cadrul Universităţii Tulane. ''Vom avea nevoie de 100 de ani pentru a înţelege pe deplin informaţiile obţinute,'' adaugă el.
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri este cea a zidurilor de apărare şi a fortăreţei. ''Războiul nu a avut loc doar în momentele de dispariţie a civilizaţiei. A fost sistematic şi a durat mulţi ani,'' a declarat Garrison.
Citiți și:
Piramida din Cholula, cea mai mare construcţie realizată vreodată
Descoperiri arheologice importante în Bulgaria
Demistificarea ideilor preconcepute
Articole similare selectate pentru tine
Evoluția tehnologiei
Câteodată este greu de zis dacă tehnologia ne face bine sau rău. Calculatoarele ne fac mai inteligenți sau mai tonți? Iepurii modificați genetic sunt un miracol sau o amenințare? Ceea ce este cu adevărat înfricoșător este controlul minim care-l avem asupra tehnologiei. Parcă ar avea însăși viață. Foarte asemănător cu Frankensteinul lui Shelley, ne este frică să dezlănțuim o forță asupra căruia nu putem deține controlul.