Mass-media la românii din Voivodina 20/20

Jun 16, 2018

Cerbicia-10a.jpg

Revista ”Glasul Cerbiciei” editată și fondată de Românii Independenți din Serbia (RIS), prezintă valorile cultural-istorice și realitățile românești din Serbia fără cenzură și fără a elida oameni, fapte și evenimente și este vocea poporului românesc din Serbia.


Revista de actualitate, cultură și istorie a românilor din Serbia ”Glasul Cerbiciei”, s-a impus în publicistica minoritară și în scurt timp a devenit remarcabilă și apreciată în lipsa unor reviste cultural-istorice puternic motivate din punctul de vedere al acțiunii pragmatice aducând în discuție caracterul pronunțat și necesitatea continuității unei astfel de publicații.

”Glasul Cerbiciei” sub egida Românilor Independenți din Serbia își continuă drumul și oferă o imagine corectă a realității actuale culturale și istorice, fără prejudecăți, promovând criterii axiologice în apreciere.

La ora actuală, revista ocupă un loc de primă importanță în spatial românesc, iar apariția ei a fost o necesitate firească pentru filonul românesc din Serbia. ”Glasul Cerbiciei” apare în condiții dificile fără mijloace financiare constante și fără suportul instituțiilor cu caracter românesc din Serbia, care, după aprecierea fondatorilor, doar declarativ susțin activitatea mediului asociativ. Indiferent de prejudiciu, publicația de cultură și istorie a tuturor românilor din Serbia, scoate în prim plan istoria și cultura milenară a patrimoniului cultural și uman din acest spațiu geografic.

Cerbicia-11a.jpg

Această publicație cultural-istorică a organizației Românii Independenți din Serbia (organizație care s-a constituit în scopul reorganizării filonului românesc, deschiderea spre toți românii având drept obiectiv apărarea intereselor majore, înfăptuirea unității naționale românești, păstrarea și dezvoltarea identității naționale a românilor din Serbia) este o revistă de ținută care abordează cu curaj și profesionalism temele uitate sau superficial tratate de publicațiile românești din Serbia.

Ceea ce leagă românii la Sud și Nord de Dunăre este, în primul rând, cultura, iar ”prin cultură la identitate și spiritualitate” este doar un pas. Identitatea se regăsește atunci când există contact cu semenii, iar revista ”Glasul Cerbiciei” este puntea neamului românesc. Mai mult, ”Glasul Cerbiciei” a devenit, începând cu 1 Decembrie 2016, manifestul ”Uniunii Românilor din Serbia”, o asociere unică românească pe întreg teritoriul Serbiei – Unirea istorică românească.

Cerbicia-13a.jpg

Prioritatea fondatorilor acestei reviste este crearea unui mecanism de informare a comunității românești cu privire la evenimente și aspecte legate de cultura și istoria românească comună la Nord și Sud de Dunăre în vederea pregătirii pentru ”Unirea” românilor din Serbia și informarea obiectivă a românilor pe întreg teritoriul Serbiei.

Revista are 40 de pagini, iar de la primul număr și până în prezent, difuzarea publicației se face gratuit în Serbia, România și comunitățile istorice românești, respectiv se poate descărca gratuit în format PDF pe site-ul www.ris.org.rs.

 

Articole similare selectate pentru tine

Glasul Cerbiciei, vocea românilor din Serbia

La începutul anului 2016 a apărut numărul 14 (anul VII) al revistei de actualitate, cultură și istorie a românilor din Serbia Glasul Cerbiciei, editat de organizația de interes obștesc „Romanii Independenti din Serbia” (RIS).

Glasul Cerbiciei din nou în atenția cititorilor

Cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP), revista de actualitate, cultură şi istorie din Serbia - Glasul Cerbiciei, editată de organizaţia de interes obştesc „Românii Independenţi din Serbia” (RIS), apare din nou în galaxia minoritară a românilor din Serbia.

Frumusețea localităților legate de viața românilor din Serbia

Vă prezentăm frumusețea unor localități și locuri care sunt strâns legate de viața și destinul românilor din Serbia.