Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Rolul învățătorului în transmiterea culturii populare
Aug 08, 2018
Pentru a vorbi de rolul învățătorului în păstrarea și transmiterea culturii populare, consider că ar fi bine să facem câteva referiri introductive la tradiția și folclorul nostru românesc, la românii din Banatul sârbesc.
Deci, și noi românii de aici, ca și românii de pretutindeni, avem o tradiție și o cultură populară orală, o cultură scrisă, după cum și o practică tradițională, cum sunt obiceiurile și datinile. Noi românii din părțile acestea am adus tradițiile noastre, transmițându-le în mod viu, fie prin cuvânt, fie în scris, fie prin modul nostru de viață. Tradiția românilor din Banatul sârbesc, a fost, pe drept cuvânt, un fapt istoric, fiind condiționată și de noile împrejurări de viață, de locul și de timpul unde și când s-au așezat în părțile acestea. Tradiția noastră a evoluat, încât azi la sfârșit de mileniu s-a înbogățit cu elemente noi. Dar să lăsăm pe seama specialiștilor analiza evolutivă a acestora din. timpurile cele mai vechi și până azi. Noi să revenim la tema noastră. Punctul nostru de vedere de la care pornim în prezenta noastră lucrare, este punctul de vedere pedagogic sau școlar și educațional. Se poate spune că în domeniul culturii populare românești s-a manifestat foarte de timpuriu interesul pentru folosirea ei în domeniul școlii și al educației copiilor. Trebuie totuși să precizam că noțiunii de cultură populară în domeniul educației i se atribuie sensuri multiple. În primul rând cultura populară, în plan școlar este luată în înțelesul de cultură folclorică, incluzând în conținutul său un sistem de reguli cu caracter de axiomă, care servesc ca îndreptar pentru educația copiilor și a adulților. Acest sistem de reguli reflectă sub formă generalizată înțelepciunea pedagogică a poporului care învățătorii și toate celelalte cadre didactice pot și trebuie s-o propage în școală. Într-adevăr, folclorul, în toată bogăția lui (proverbe și zicători, snoave, basme, balade, descântece și cântece rituale, cântece de jocuri, arta și portul etc.), precum și cărțile populare de largă circulație, au o funcție pedagogică, educativă și instructivă. Prin ele, învățătorul îndrumă, călăuzește procesul educativ de-a lungul întregii vieți omenești (și nu numai la cei tineri și școlari). Astfel, folclorul de pildă, reflectă probleme fundamentale ale activității educative, întreprinse de învățător, privind necesitatea, scopul și valoarea educației.
De exemplu:
“Pământul cât e de bun, fără lucrător sălbatec rămâne”.
“Omul cu nici o știință împodobit, e ca un lemn necioplit”.
“Omul cu învățătură îi curge aur din gură”.
“Școală face omul om și altoiul pomul pom”.
“Cine știe carte are patru ochi”.
Alte proverbe arată educabilitatea omului la orice vârstă, optimismul pedagogic.
De exemplu:
“Omul în copilărie lesne-nvață orice fie”.
“Tot învățul are și dezvăț”.
“Omul cât trăiește învață și tot moare neînvățat”.
Câteva exemple ce reflectă metodele de educație:
“Merele rele strică și pe cele bune”.
“Capra sare masa, iada sare casa”.
Sau exemple de constrângere, convingere, supraveghere; sau cele care exprimă calitățile educatorului:
“Copilul nepedepsit rămâne neprocopsit”.
“Cine de cuvânt nu înțelege, nici de ciomege”.
“Omul nu se bate cu bățul, ci cu cuvântul”.
„Greșeala fiului tău că n-o treci cu vederea, că se face obicei”.
“Cu vremea și cu încetul se face oțetul”.
“Picătura mică găurește piatra tare”…
Proverbele exprimă caracterul și moravurile unui popor, oglindind viața lui, modul său de a vedea, de a gândi și de a simți, idealurile lui. Proverbele acționează educativ și în alte direcții, prin ele se pot organiza o bună gimnastică a minții, a gustului estetic și a simțului moral. Dar în zilele noastre când învățământul se organizează tot mai mult pe principii științifice, este firesc ca funcția pedagogică a folclorului să se atenueze și să-și restrângă raza de acțiune. Ulciorul devine azi tot mai mult un izvor și un mod de studiu a conștiinței naționale a unui popor.
În alt sens, cultura populară este privită sub aspectul accesibilității, adică o cultură la nivelul înțelegerii poporului, prin care se vine în ajutorul familiei, în vederea efectuării în mod corect a educației copiilor. În această direcție sunt cunoscute lucrările de sinteză pedagogică ale lui I. Slavici.
În fine, cultura populară este înțeleasă și ca îndreptar pentru educația adulților, educația poporului, așa cum ea se realizează în mediul social, în viața postșcolară. În acest sens au fost create în România mai multe asociațiuni, cum a fost cea din Transilvania “Asociațiunea transilvăneană pentru literatura română și pentru cultura poporului român” (ASTRA – 1861) și „Biblioteca populară a Asociațiunii” apoi “Ateneul român” (1865), “Societatea pentru învățătura poporului român” (1866), “Societatea Filarmonica română” (1868), “Societatea amicilor de Bele-Arte” (1972) etc.
La noi în Banatul sârbesc azi există „Societatea română de etnografie și folclor” după cum și „Societatea de limba română”, care la fel acționează în direcția păstrării și cultivării culturii populare. Din numărul de cadre didactice (și nu numai învățători) pe care astăzi în Banatul sârbesc îl avem, la opera de păstrare și transmitere a culturii populare și în genere la culturalizarea copiilor și a tinerilor prin intermediul culturii populare, avem prea puțini participanți și cu însuflețire, în afară de un număr de profesori de limba romană și câțiva oameni de știință și cultură care i-au parte la diverse reuniuni. De aceea consideram că o sarcină a învățătorilor, dar și a celorlalte cadre didactice, mai ales în mediul sătesc, este chiar păstrarea și răspândirea acestei culturi. Ea trebuie să constituie un aspect al activității desfășurate de învățător în activitatea didactică și în munca lor socială și culturală de la sat.
Noi nu avem o oarecare experiență privind păstrarea și transmiterea acestei culturi în școală, care să ne permită unele generalizări teoretice exprimate în lucrări scrise sau chiar transmise oral. Unele referiri se pot afla, adevărat, în revista de etnografie și folclor din Voivodina, ”Tradiția” și în special în lucrarea subsemnatului ”Educație și folclor” (Tradiția. nr. 5, decembrie, 1996). Dacă ne-am referi, în mod curent, la funcția învățătorului, dar și a cadrelor didactice în genere, care se vor ocupa de problematica culturii populare în plan școlar, atunci am putea menționa necesitatea folosirii unui sistem de mijloace, căi și procedee de păstrare și transmitere a culturii populare.
Mai întâi consideram că în fiecare școală, în fiecare sat unde există învățământ românesc, învățătorul, împreună cu profesorul de limbă romană, trebuie să formeze un grup sau un cerc de elevi, de culegători de folclor și tradiții populare din localitatea respectivă. Sub îndrumarea directă a învățătorului și profesorului de limbă și literatură, elevii pot consemna diverse proverbe și zicători, snoave, basme, balade, descântece și cântece rurale, cântece și jocuri, pot descrie portul de cândva, azi în dispariție, apoi obiecte de uz casnic care treptat nu se mai găsesc sau se află undeva aruncate într-un colț al casei. Aproape în fiecare localitate de la noi există măcar o singură persoană mai în vârstă sau chiar mai tânără, dar interesată de a colecționa obiecte vechi folosite de bunicii și strămoșii noștri. Se obține în felul acesta colecții întregi de consemnări, descrieri, chiar însoțite de fotografii, care se vor păstra în biblioteca școlii și într-o bună zi chiar și publica; ele pot constitui și un izvor prețios în întocmirea unei monografii a culturii populare din satul respectiv, învățătorul împreună cu elevii pot face vizite la gospodarii satului care dispun de asemenea obiecte spre a putea fi văzute, descrise și chiar colecționate. Învățătorul sau profesorul de limba și literatura română pot și trebuie să propage tendința de păstrare și transmitere a unei asemenea culturi populare și la părinții elevilor, prin prelegerile și conferințele ocazionale la diverse adunări cu aceștia, fie chiar prin organizarea unor expoziții școlare sau sătești tematice unde vor expune obiecte de uz casnic sau cu altă întrebuințare care azi nu se mai folosesc.
Încheiem succinta expunere de față cu un citat dintr-un cunoscut autor român care a avut o preocupare de seamă – folcloristica românească. El spunea:”Viața satelor, nu trebuie iubită în ceea ce este trecător și primitiv, ci în ceea ce are ea permanent și cu posibilități de progres”. Dacă școala, învățătorul satului, trebuie să se inspire din ea, atunci pe această cale trebuie să se și meargă. În activitatea sa, învățătorul nu va fi străin de sat, de mediul înconjurător, de trecutul și chiar prezentul lui, de cultura tradițională; va cunoaște viața și folclorul său, obiceiurile țărănești care sunt pe cale de dispariție. Școala trebuie mult mai mult decât ceea ce a făcut până în prezent la noi, să se adrese izvoarelor și documentelor trecutului și nu numai folclorului. Perioada în care trăim ne-o cere. Aceasta atât pentru trecut cât și pentru viitor.
Dr. Trăilă Spăriosu
Articole similare selectate pentru tine
Învățătorii care au predat în satele românești în perioada 1914-1916
Prezentăm numele învăţătorilor care au funcţionat în localităţile aparţinând tractului Vârşeţ, în perioada anilor 1914, 1915 şi 1916. Datele au fost culese din Arhiva Protopopiatului din Vârşeţ. Anii în care au funcţionat aceşti dascăli sunt redaţi între paranteze.