Castelul din Valea Zânelor

Feb 07, 2019

Castelul

Răzvan și Gabriela Vasile și-au vândut casa pe care o aveau în apropierea capitalei, pentru a-și construi „castelul” într-un sat, la 40 km de Sibiu. Materialele folosite sunt organice, casa fiind construită din argilă, paie şi nisip, pe o structură de lemn, fără a folosi nici măcar o lingură de vopsea sau lac.


Castelul/pensiune are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp.  A fost construit de meșteri și muncitori din Maramures, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajările interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Fundaţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob (buștean de olid și apoi acoperit cu cob), un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip. Pereții exteriori au 60 cm grosime iar cei interiori 45 cm.

Castelul a devenit subiect de reportaj la BBC, jurnaliştii englezi considerând că acesta seamănă cu casele din seria Hobbit.

Castelul

Construcţia are la bază baloţi compactaţi de paie, tencuiţi cu lut şi aşezaţi pe o structură de lemn. Interiorul este o îmbinare a stilurilor tradiţional şi modern, proprietarii mergând pe acelaşi principiu: materiale ecologice combinate cu elemente moderne. Ferestrele „castelului” sunt mari, lăsând lumina solară să ofere un ambient plăcut. Până şi apa care curge prin instalaţiile casei este apă naturală de izvor.

Castelul

Un vis din copilărie a devenit realitate pentru Răzvan Vasile. Castelul din povești este azi unul adevărat, de care speră să se bucure fiul său, alături de familie și prieteni. Nu a fost ușor să-l ridice, dar determinarea pe care a avut-o l-a ajutat să ducă la bun sfârșit un proiect care pentru mulți ar fi părut imposibil. Surse: cunoastelumea.ro; adevarul.ro

Foto: omofon.com

 

Articole similare selectate pentru tine

Sibiu – orașul diversității

Există multe motive pentru a vizita oraşul Sibiu, un oraș divers și interesant, cu multe activităţi si atracţii turistice. Cu atât de multe de făcut, este greu pentru a restrânge lista lungă de motive pentru a vizita acest oraş. Totuși, iata în continuare câteva motive să nu ratați acest oraș...

Orchestra C.N.M.N.R.S. la Sibiu

În perioada 3 - 8 august, la Sibiu s-a desfășurat Festivalul Internațional de Folclor ”Cântecele Munților”, cel mai mare și vechi festival tradiţional al Sibiului, în care este celebrat portul şi muzica populară din șase ţări - Germania, Republica Chile, Serbia, România, Cipru și Mexic.