Nothing to see here. This component is added to the post page in order to register the visit
Stefan Jäger, pictorul şvabilor bănăţeni
Mar 08, 2019
Stefan Jäger, pictorul şvabilor bănăţeni, a fost fiul bărbierului Fraznz Jäger şi al Magdalenei Schuller din Cenei. La vârsta de 12 ani a fost dat la o şcoala privată din Timişoara. Liceul l-a făcut la Szeged, unde şi-a descoperit pasiunea pentru pictură.
La 18 ani şi-a continuat studiile la o şcoală de artă din Budapesta. După terminarea studiilor de la Budapesta, Jäger a făcut o serie de călătorii de studii în Austria, Italia şi Germania. Ajunge la Ulm, Stuttgart şi Nurnberg, pentru a observa obiceiurile şi costumele populare ale strămoşilor şvabilor bănăţeni, scrie adevarul.ro.
În 1906 pictează prima sa mare lucrare “Colonizarea şvabilor”, comandată de satul bănăţean Cărpiniş (atunci Gertjanosch). În 1910, Jäger s-a stabilit definitiv la Jimbolia, atunci Hatzfeld, locuit în mare parte de şvabi.
Moare în 16 martie 1962. La Jimbolia, în fostul atelier al lui Stefan Jäger, a fost deschisă o Casă memorială, iar apoi, cu sprijin financiar din partea Ministerului Culturii din landul Bavaria, a fost construit Muzeul „Stefan Jäger”.
Inaugurarea muzeului a avut loc în 4 aprilie 1996. Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi cuprinde, pe lângă obiecte ce au aparţinut artistului, 11 lucrări în ulei, acuarele şi schiţe.
Articole similare selectate pentru tine
Un băiat, vorbind la telefon, în Piaţa Libertăţii din Timişoara
Este vorba despre o lucrare, care a atras atenţia timişorenilor, şi nu numai, care au avut drum prin Piaţa Libertăţii. Astfel, băiatul stilizat, care vorbeşte la telefon, şi-a făcut rapid „apariţia” si pe Facebook, unde a dat prilej, bineînţeles, la comentarii.