Stefan Jäger, pictorul şvabilor bănăţeni

Mar 08, 2019

Jäger

Stefan Jäger, pictorul şvabilor bănăţeni, a fost fiul bărbierului Fraznz Jäger şi al Magdalenei Schuller din Cenei. La vârsta de 12 ani a fost dat la o şcoala privată din Timişoara. Liceul l-a făcut la Szeged, unde şi-a descoperit pasiunea pentru pictură.

La 18 ani şi-a continuat studiile la o şcoală de artă din Budapesta. După terminarea studiilor de la Budapesta, Jäger a făcut o serie de călătorii de studii în Austria, Italia şi Germania. Ajunge la Ulm, Stuttgart şi Nurnberg, pentru a observa obiceiurile şi costumele populare ale strămoşilor şvabilor bănăţeni, scrie adevarul.ro.

Jäger

În 1906 pictează prima sa mare lucrare “Colonizarea şvabilor”, comandată de satul bănăţean Cărpiniş (atunci Gertjanosch). În 1910, Jäger s-a stabilit definitiv la Jimbolia, atunci Hatzfeld, locuit în mare parte de şvabi.

Marele cronicar bănăţean Nicolae Stoica de Haţeg

Moare în 16 martie 1962. La Jimbolia, în fostul atelier al lui Stefan Jäger, a fost deschisă o Casă memorială, iar apoi, cu sprijin financiar din partea Ministerului Culturii din landul Bavaria, a fost construit Muzeul „Stefan Jäger”.

Jäger Jäger

Inaugurarea muzeului a avut loc în 4 aprilie 1996. Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi cuprinde, pe lângă obiecte ce au aparţinut artistului, 11 lucrări în ulei, acuarele şi schiţe.

Marin Gașpar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse commodo accumsan leo a ultricies. In commodo scelerisque tempus. Donec porttitor commodo molestie. Praesent imperdiet enim a magna vestibulum, at commodo ex auctor.

Articole similare selectate pentru tine