Stefan Jäger, pictorul şvabilor bănăţeni

Mar 08, 2019

Jäger

Stefan Jäger, pictorul şvabilor bănăţeni, a fost fiul bărbierului Fraznz Jäger şi al Magdalenei Schuller din Cenei. La vârsta de 12 ani a fost dat la o şcoala privată din Timişoara. Liceul l-a făcut la Szeged, unde şi-a descoperit pasiunea pentru pictură.


La 18 ani şi-a continuat studiile la o şcoală de artă din Budapesta. După terminarea studiilor de la Budapesta, Jäger a făcut o serie de călătorii de studii în Austria, Italia şi Germania. Ajunge la Ulm, Stuttgart şi Nurnberg, pentru a observa obiceiurile şi costumele populare ale strămoşilor şvabilor bănăţeni, scrie adevarul.ro.

Jäger

În 1906 pictează prima sa mare lucrare “Colonizarea şvabilor”, comandată de satul bănăţean Cărpiniş (atunci Gertjanosch). În 1910, Jäger s-a stabilit definitiv la Jimbolia, atunci Hatzfeld, locuit în mare parte de şvabi.

Moare în 16 martie 1962. La Jimbolia, în fostul atelier al lui Stefan Jäger, a fost deschisă o Casă memorială, iar apoi, cu sprijin financiar din partea Ministerului Culturii din landul Bavaria, a fost construit Muzeul „Stefan Jäger”.

Jäger Jäger

Inaugurarea muzeului a avut loc în 4 aprilie 1996. Atelierul pictorului a rămas neschimbat şi cuprinde, pe lângă obiecte ce au aparţinut artistului, 11 lucrări în ulei, acuarele şi schiţe.

 

Articole similare selectate pentru tine

Zilele Voivodinei la Timişoara

Printr-un management turistic foarte eficient sârbii şi-au dat seama că în zona Banatului românesc există o sursă inepuizabilă de viitori clienţi pentru frumoasele staţiuni din Serbia.

Voivodina, un uriaș potențial turistic

La sediul central din piața Operei al Camerei de Comerț Industrie și agricultură Timiș a avut loc o întâlnire de suflet cu vecinii și cei mai noi parteneri, Camera de Comerț a Voivodinei. Evenimentul a fost prilejuit de Zilele Voivodinei la Timișoara 2017.

Un băiat, vorbind la telefon, în Piaţa Libertăţii din Timişoara

Este vorba despre o lucrare, care a atras atenţia timişorenilor, şi nu numai, care au avut drum prin Piaţa Libertăţii. Astfel, băiatul stilizat, care vorbeşte la telefon, şi-a făcut rapid „apariţia” si pe Facebook, unde a dat prilej, bineînţeles, la comentarii.