Programul de Tabere ”ARC” 2019

Apr 05, 2019

Tabere

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) în colaborare cu Ministerul Tineretului şi Sportului organizează cea de-a XI-a ediție a Programului de tabere „ARC".

Acest program, iniţiat de MRP, destinat elevilor şi tinerilor români de pretutindeni, va fi organizat în Centrele de Agrement din Sulina, jud. Tulcea (2 iulie – 27 august 2019) şi Oglinzi, jud. Neamţ, Căprioara, jud. Hunedoara, Săcelu, jud. Gorj (1 iulie – 12 august 2019), în serii consecutive de câte şapte zile, transmite MRP.

Programul va reuni peste 3.000 de elevi şi tineri români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora. Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

Tabere

Grupurile se vor constitui cu spijinul misiunilor diplomatice ale României şi a mediului asociativ, respectând următoarele criterii:

  • sunt români de pretutindeni, în conformitate cu Art.1, alin. 2 din Legea 299/2007, cu completările și modificările ulterioare (se recomandă elevi cu vârsta cuprinsă între 8 – 18 ani și studenți și tineri cu vârsta până în 35 de ani);
  • participă pentru prima dată la programul „ARC";
  • au cunoştinţe minime de limba română;
  • sunt câştigători ai olimpiadelor/concursurilor naţionale şi internaţionale sau au rezultate bune la învăţătură;
  • au rezultate şi aptitudini deosebite în sport, muzică, arte plastice etc.;
  • au rezultate remarcabile în promovarea identităţii româneşti.

Priorități, în 2019, privind sprijinul românilor din afara granițelor țării

Pentru grupurile care se vor constitui în diaspora este recomandat ca grupul să se constituie din minim 9 copii și să fie însoțit obligatoriude un adult, care îşi va asuma responsabilitatea pentru siguranţa membrilor grupului.

Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele patru tabere. De asemenea, MRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora. Precizăm că participanţii din diaspora îşi vor asigura, din surse proprii, cheltuielile de transport din ţara de reşedinţă până la Bucureşti şi retur.

Tabere

În 2019, pentru grupurile din diaspora au fost alocate 1000 de locuri, iar înscrierile se pot face până la data de 1 mai 2019, la misiunile diplomatice sau direct la MRP, la următoarea adresă de e-mail [email protected].

În cazul în care locurile nu vor fi ocupate până la data menţionată mai sus, acestea vor fi realocate participanţilor din comunităţile istorice.

Pentru locurile alocate participanţilor din comunităţile istorice se va păstra procedura de organizare a grupurilor din anii anteriori, respectiv prin misiunile diplomatice ale României în străinătate și mediul asociativ.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua românilor de pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând din 2015, în ultima duminică a lunii mai (în acest an – 29 mai). Instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ziua Românilor de Pretutindeni este marcată de comunitățile românești de pretutindeni prin manifestări special organizate.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.

Ziua Limbii Române

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la data de 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Modova din 1990.