Vodița, principalul loc de pelerinaj din Serbia

May 06, 2019

Vodița

Eparhia Sfântului Nicolae din Ruski Krstur a fost înființată la 6 decembrie 2018 prin ridicarea fostului Exarh Apostolic pentru greco-catolicii din Serbia. Prea Sfinţitul Dzuro Dzudzar, episcopul greco-catolic, Exarh Apostolic de Serbia şi Muntenegru a fost numit primul guvernator al eparhiei.

Biserica este situată în Ruski Krstur și este dedicată Sfântului Nikolae, iar sediul administrativ al eparhiei este situat la Novi Sad. În Novi Sad există o biserică concavă a Sfântului Apostol Petru și Pavel. Mirenii noii eparhii sunt greco-catolicii de naționalitate rutenă, ucraineană și română. Rutenii au venit în Bačka pe la mijlocul secolului al XVIII-lea ca membri greco-catolici ai eparhiei Mukačevska. Au venit mai întâi în zona Ruski Krstur unde au fondat parohia în anul 1750/51. Rusinii din Bačka se aflau sub jurisdicția arhiepiscopiei romano-catolice Kaločka până în anul 1777 când a fost înființată eparhia Križevač. Credincioșii ucraineni s-au mutat în Voivodina după cel de-al Doilea război mondial, în mare din Bosnia, iar în Bosnia au ajuns la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea din vestul Ucrainei. Credincioșii greco-catolici de naționalitate română trăiesc în Banat, în Markovăț și Vârșeț. Greco-catolicii din Voivodina făceau parte din eparhia Križevci până în anul 2003, când a fost înființat Exodul Apostolic pentru Greco-Catolicism în fosta Serbie și Muntenegru. Eparhia Sfântului Nicolae numără aproximativ 22.000 de credincioși în douăzeci de parohii. Toate parohiile se găsesc pe teritoriul Voivodinei. Trebuie amintit și faptul că în Serbia la Ruski Krstur se află un loc de pelerinaj, unde în fiecare an credincioșii greco-catolicii și romano- catolici din Serbia și nu numai se întâlnesc pentru a aduce rugăciuni și a o adora pe Preacurata Fecioară Maria.

Biserica Luterană din Vârșeț a intrat în posesia Bisericii Greco-Catolice

Despre Vodița, locul actual de pelerinaj,  nu se regăsesc multe date, doar mărturia preotului paroh care scria episcopului că se întâmplă ceva în acel loc. Tradiţia vie a localnicilor este singurul martor. Ei au văzut lumini puternice care se ridicau din acel loc, și s-au speriat. Și au mers să vadă despre ce este vorba. Când au venit acasă, au spus povestea la rudele și vecinii lor. Mulți dintre ei, conduși de curiozitate, au mers pe jos până la locul respectiv pentru a vedea cu proprii lor ochi dacă este adevărat sau nu. Unii dintre ei au văzut, cu uimire şi teamă, stele crescând din apă şi lumini similare de foc. De asemenea, au văzut oglindindu-se un corp de copil în apă. Acest lucru sa repetat de mai multe ori. Aceste minuni au fost văzute de mai multe persoane în momente diferite ale zilei, făcând ca mulți oameni din alte locuri din jur să vină să vadă şi să se roage la locul de lângă fântână.În anul 1857 preotul Janko Gvozđak a formulat o cerere de permis de a construi o biserică în Vodița. Episcopul de Križevci în 29 martie 1857 se adresează Arhiepiscopul Shovsh, care a dat un aviz pozitiv și permisiunea pentru construirea Bisericii din Vodița.

[caption id="attachment_9725" align="aligncenter" width="800"]Vodița Biserica uniată din Ruski Krstur[/caption]

Prima procesiune de vizitare a acestui loc din Vodița, a fost în anul 1853 când grindina a lovit holdele de lăngă Ruski Krstur. Această nenorocire face ca poporul să se roage mai mult, alegându-se ca zi de pelerinaj a treia zi după Rusalii. Credincioșii au dedicat această zi Preacuratei fecioare Maria, rugând-o să aibe grijă de culturile și holdele lor.

Amintim câteva date și istorisiri mai importante despre acest loc de pelerinaj:

7 iulie 1817 – Prima apariție a Preacuratei Fecioară Maria în fața capelei. 1822 – 1823 – Diverse apariţii văzute de către lumea din jurul satului, peste 30 de vindecări şi alte minuni. 1827 – Primul document scris de preotul Kopčaj, primele atestări documentare despre Vodița 1856 – S-a construit o cruce în acel loc și s-a sfințit fântâna. 1857 – Preotul face note despre vindecări. Două comisii au fost făcute în Timișoara, s-a primit permisiunea de a se construi prima capelă de lemn, permisiunea venind de la Križevci şi Timișoara. 1859 – Construcția noii capele de către arhitectul Carl Gferner 1861 – Cea mai veche icoană din capelă. 1863 – Preoții romano-catolici au primit permisiunea de a celebra Sf. Liturghie în Biserica din Vodița 1894 – A fost construită casa lângă Biserică 1941 – Au venit călugării Bazilieni 1983 – Vodița a devenit principalul loc de pelerinaj din Serbia

A consemnat: Pr. Mihai Gherghel

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Națională a Serbiei va fi sărbătorită la Iulius Mall Timișoara

Iulius Mall din Timișoara invită, sâmbătă, 13 februarie a.c., pe toți cei interesați să afle mai multe despre tradiţia sârbească.

Serbia a introdus închisoarea pe viaţă în cazurile de viol şi crimă când victimele sunt copii

Noua lege din Serbia a fost iniţiată de Fundaţia care poartă numele Tianei Jurić, o adolescentă răpită, violată şi ucisă în 2011. În acest timp, în România, în numai câteva zile de la crima din Caracal, s-au strâns peste 140.000 de semnături pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

România acordă o importanță deosebită drepturilor minorității române din întreaga Serbie

Senatorul Liviu-Lucian Mazilu, secretarul Grupului parlamentar de prietenie cu Serbia, a avut o întrevedere, marți, 10 septembrie 2019, cu Dragan Marković, membru al Adunării Naționale a Serbiei, aflat în România, însoțit de o delegație oficială, la invitația deputatului Gheorghe Căprar.