Perfecționarea cadrelor didactice din Voivodina la Timișoara

Jul 02, 2019

prof.jpg

Proiectul „Cursuri de perfecționare a cadrelor didactice care predau limba română, sau în limba română, în Voivodina, Serbia”, care a derulat în perioada 24-28 iunie 2019, la Timișoara, și-a propus perfecționarea predării în limba română a profesorilor etnici români din Serbia, în beneficiul elevilor români care învață în limba română în școlile din Voivodina.


Stagiul de perfecționare s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile, având două teme majore: Metodica predării limbii române și Psihopedagogie școlară. Cursurile au fost predate de profesori metodiști de la Inspectoratul Școlar Județean Timiș. La cursuri au participat 14 profesori care predau limba română sau în limba română, în Voivodina. În prima parte a zilei profesorii din Serbia au învățat cum să crească atractivitatea și calitatea actului educațional în limba română, iar în partea a doua a zilei aceștia au vizitat diferite obiective turistice din Timișoara: Catedrala Mitropolitană, Piața Victoriei, Opera, Piața Unirii, Muzeul de Artă și Muzeul Național al Banatului. Aceștia au luat la pas librariile din Timișoara, iar la librăria „La Două Bufnițe” au dialogat cu scriitorul Alexandru Potcoavă. Profesorii au participat la dezbateri cu prof. univ. dr. Otilia - Florica Hedeșan, prorector a Universității de Vest Timișoara. În cadrul întâlnirii, acestora le-a fost oferit și un ghid despre Banat, realizat în proiectul recent coordonat de prof. Hedeșan. Ghidul este un calendar lunar al etno-manifestărilor din Banatul istoric, realizat în parteneriat cu primăria Kikinda și Muzeul Național Kikinda, din Serbia. Proiectul se încadrează în Programul de Educație „Apostol Mărgărit”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de MRP.

Antuanela Rosioru

 

Articole similare selectate pentru tine

Cursuri de perfecționare a limbii române pentru elevii premiați din Voivodina

În perioada 9 - 12 iulie, a avut loc Tabăra de învățare a limbii române, organizată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, la care au participat elevii premiați la Competițiile Republicane la Limba Română.