Forumul Românilor de Pretutindeni-2019

Sep 12, 2019

69841622_2915667898448466_8338008560789094400_n.jpg

În cadrul reuniunilor și dezbaterilor din perioada 4-8 septembrie, participanții la Forum au interacționat cu reprezentanți ai autorităților, abordând tematici de interes pentru conaționalii care trăiesc, studiază sau lucrează în comunitățile istorice și în diaspora de mobilitate.


Principalele subiecte au fost: educația în limba română pentru noile generații de români din afara granițelor, dezvoltarea învățământului în limba română, finanțările nerambursabile pentru dezvoltarea de afaceri în România de către cetățeni români din străinătate și alte proiecte derulate de Guvernul României, prevenirea abuzurilor asupra persoanelor vulnerabile în fenomenul migrației, serviciile consulare, votul în străinătate, fonduri europene pentru românii de pretutindeni, fenomenul fake-news și combaterea știrilor false, precum și prezentarea finanțărilor nerambursabile acordate de MRP, informează rotalianul.com. Discuțiile au fost interactive, participanții având ocazia să prezinte situațiile cu care se confruntă comunitățile românești din țările lor și, totodată, să adreseze întrebări și să propună soluții. S-a remarcat dorința românilor de peste hotare de a avea mai multe resurse prin care să pună la dispoziția copiilor români cursuri de limba română și în limba română, atât în cadrul unor școli românești sau școli de duminică, cât și în instituțiile de învățământ de pe teritoriul statelor-gazdă.

69749881_10214245222704559_5794526930938101760_o.jpg

Daniel Răduț, președintele Fundației ”Traian Oprea” din Vârșeț împreună cu Andrei Tinu, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie

De asemenea, participanții s-au arătat interesați de finanțările pe care le pot accesa pentru a se întoarce în România, dar și despre posibilitățile de finanțare puse la dispoziție de către MRP. Au avut loc discuții aplicate pe condițiile care trebuie îndeplinite, precum și pe cazuri aplicate în care beneficiarii finanțărilor MRP au primit detalii din partea experților ministerului. În cadrul dezbaterilor privind fenomenul traficului de persoane și al abuzurilor în muncă, participanții au evidențiat necesitatea înființării unor centre de sprijin unde lucrătorii români din străinătate, în special din țările unde se află comunități foarte mari, să primească îndrumare, consultanță și sprijin.

forum1.jpg

În cadrul modulelor de lucru și al dezbaterilor au participat reprezentanți ai mai multor ministere și instituții relevante pentru temele de interes ale participanților. Au susținut prezentări și au răspuns la întrebări oficiali din Ministerul Educației Naționale, Institutul Limbii Române, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Agriculturii, Ministerul Turismului, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Fondurilor Europene, MRP. La Forumul Românilor de Pretutindeni au participat peste 120 de conaționali din: Ucraina, Republica Moldova, Albania, Cipru, Grecia, Spania, SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Danemarca, Islanda, Rusia, Israel, Portugalia, Belgia, Liban, Olanda, Germania, Irlanda, Serbia, Austria, Gabon, Australia, Turcia, Suedia, Malaysia, Canada.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua Românilor de Pretutindeni

Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 27 mai, anul acesta. Până în anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni era celebrată la 30 noiembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007. Articolul 10 din Legea 299/2007 a fost modificat prin Legea 101/2015, conform căreia se schimbă data la care se sărbătoreşte această zi.

Vlahii din Timoc sunt români autentici!

Absența totală a unui minim de informații în manualele de istorie și atenția redusă pe care o acordă presa scrisă sau audio din România și nu numai comunităților românești din Balcani ridică sigur mari semne de întrebare în rândul românilor: cine sunt românii din valea Timocului?

Valea Almăjului și Valea Timocului

Pe cursul mijlociu al Dunării, românii sunt prezenți de o parte și de alta a fluviului din timpuri îndepărtate. Pe unele segmente ale cursului de apă, putem vorbi de un echilibru etnic și o simetrie etnică, în care Dunărea reprezintă o axă a două imagini sau entități „înoglindă.“ Deși sub aceeași stăpânire, românii din Serbia au avut un destin aparte și o evoluție istorică distinctă.