Azi e Ziua internațională a cafelei

Oct 01, 2019

mike-kenneally-tNALoIZhqVM-unsplash.jpg

Pe data de 1 octombrie este sărbătorită Ziua internațională a cafelei. Haideți să sărbătorim împreună cea mai populară băutură din lume – cafeaua.

Această sărbătoare are la bază conștientizarea nevoii și importanței cultivării sustenabile a cafelei și a practicilor fair-play în comercializarea ei. Până în anul 2015 Ziua Internațională a Cafelei a fost sărbătorită în diferite țări în zile diferite.

Cafeaua este o băutură primită din semințele și fructele plantei de cafea. În forma de băutură, este savurată cu plăcere în întreaga lume de multe decenii. Istoricii consideră că cafeaua a fost descoperită pe teritoriul Etiopiei însă a fost cultivată și comercializată pentru prima dată la o scară largă de către țările arabe.

Se estimează că în jur de 400 de miliarde de ceşti de cafea se consumă anual în lume. Peste 50 de ţări produc boabe de cafea în America de Sud şi Centrală, în Asia, Africa şi Caraibe. În medie, o persoană care bea cafea consumă aproximativ trei ceşti şi jumătate pe zi din băutura preferată.

clem-onojeghuo-NT3qP7WbmzE-unsplash.jpg

În lume sunt cunoscute peste 100 de specii de cafea însă doar două dintre ele sunt cele mai răspândite - Arabica şi Robusta (coffea canephora). Arabica este cea mai răspândită şi este cultivată la peste 600 de metri altitudine, fiind preferată de cei care pregătesc sortimetele gourmet. Cea de-a doua, Robusta, este adaptată regiunilor mai joase, fiind în mod obişnuit mai ieftină cu 40-50%. Aproximativ 75% din cafeaua produsă în lume este Arabica. Robusta are un conţinut de cofeină mai mare fiind folosită mai ales pentru cafeaua instant.

Cafeaua a fost folosită inițial pentru ceremonii și ritualuri religioase, pe urmă să devină băutura preferată în majoritatea gospodăriilor din Orientul Mijlociu, Persia și Africa în secolul al XVI-lea și în Europa și America în secolul al XVII-lea.

Indiferent dacă „ceașca voastră de cafea” este un Ice Coffee sau un Americano piperat, Espresso, Café au Lait sau cafea neagră fără zahăr și lapte, Ziua internațională a cafelei este pentru toți noi să ne bucurăm de ea în pauza noastră de la toată agitația zilnică din jurul nostru.

O zi minunată să aveți, bucurându-vă de cafeaua voastră preferată! ☕

Poze: Mike Kenneally @ Unsplash și Clem Onojeghuo @ Unsplash

 

Articole similare selectate pentru tine

Cum reacționăm la consumul cafei, vinului sau canabisului?

Cum reacţionezi la tot ce ţi se întâmplă zi de zi în funcţie de ce substanţe consumi? Winefolly a făcut analiză care scoate în evidenţă efectele diferite ale acestora.