Cum reacționăm la consumul cafei, vinului sau canabisului?

Oct 19, 2017

IMG_2430.jpg

Cum reacţionezi la tot ce ţi se întâmplă zi de zi în funcţie de ce substanţe consumi? Winefolly a făcut analiză care scoate în evidenţă efectele diferite ale acestora.

Cup-of-coffee-coffee-17731301-1680-1050-800x500.jpg

Cafea Cafeina din cafea are o structură chimică foarte similară cu o chimicală din creierul nostru numită adenozină, care ne face somnoroşi. Aşa că, atunci când bem cafea, cafeina şi adenozina se îmbină ca nişte piese de puzzle şi încearcă să opună rezistenţă una alteia. Rezultatul? Dispare senzaţia de somnolenţă. Cu toate acestea, cu cât consumăm mai multă cafeină, cu atât corpul nostru produce mai multă adenozină, ca să echilibreze.

vin-800x500.jpg

Vin Alcoolul din vin stimulează „creierul primitiv” sau Hypothalamusul, responsabil de funcţiile simple precum foamea, temperatura corpului, frica şi nevoia de sex. Aşa că, dacă ţi se face brusc foame, transpiri sau vrei atenţie… acesta s-ar putea să fie motivul. Bineînţeles, dacă este consumat în exces, corpul nostru îşi va da „shut down” pentru a-l metaboliza.

Couples-Smoking-Weed-Together--620x330.jpg

Canabis THC din canabis este o substanţă chimică ce are efect asupra tuturor neurotransmiţătorilor din creier. Pe scurt, îţi încetineşte tot „serviciul de mesagerie” al creierului, iar asta poate să aibă mai multe efecte. În schimb, îţi lasă funcţionabil sistemul de motivaţie al creierului (nucleul accumbens), aşa că te vei simţi euforic şi pozitiv. Pe de altă parte, există riscul să devii paranoic sau să mănânci în exces, pentru că THC-ul încetineşte abilitatea de a transmite corect informaţii către hipotalamus, parte a creierului responsabila cu senzaţiile de foame şi frică.

 

Un consumator de cafea va fi mereu hotărât şi pus pe treaba. Un consumator de alcool va pune preţ pe sănătate şi longevitate. Un consumator de canabis va pune preţ pe calitatea vieţii şi pe fericire.

  Ce pofte ai în funcţie de ce ai consumat: Cafeină: ceva sănătos; Alcool: pizza; Canabis: foarte multă pizza.

Ce emoţii ai în funcţie de ce ai consumat: Cafeină: Fericire sau furie greu de oprit; Alcool: Fericire în exces care poate duce la plâns; Canabis: O stare de relaxare totală.

Cum eşti în funcţie de ce ai consumat: Cafeină: Foarte hotărât să faci tot ce ai de făcut; Alcool: Creativ; Canabis: Vizionar.

 

Articole similare selectate pentru tine

Cu vin în pustă

Povestirile Mariei Păuței-Gașpăr se înscriu în aceeași zonă tematică descrisă de Ion Bălan și Simion Drăguța, respectiv în universul țăranului de la codru. Note sociale, dar și note de morală tradițională stau, deseori, la originea multor drame omenești din acest spațiu.

Azi e Ziua internațională a cafelei

Pe data de 1 octombrie este sărbătorită Ziua internațională a cafelei. Haideți să sărbătorim împreună cea mai populară băutură din lume – cafeaua. Această sărbătoare are la bază conștientizarea nevoii și importanței cultivării sustenabile a cafelei și a practicilor fair-play în comercializarea ei. Până în anul 2015 Ziua Internațională a Cafelei a fost sărbătorită în diferite țări în zile diferite.