Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”

Nov 07, 2019

74914165_231884601115613_7450551210857201664_n.jpg

Recent a avut loc Simpozionul Științific ”Presa și Literatura în Banat”, ediția a IX-a, organizată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina împreună cu Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu” al Academiei Române - Filiala Timișoara.


Participanții Simpozionului, profesori universitari, academicieni și cercetători științifici din Voivodina și România, și-au prezentat lucrările sale în cadrul a două secțiuni: Literatura și Presa, iar lucrările prezentate vor fi editate în numărul viitor al revistei ”Piramida”. Sâmbătă, la Salonul Internațional ”Cărți și publicații românești din Voivodina, Banatul românesc și Transilvania” au participat mai multe edituri din Serbia și România și în cadrul căruia au fost lansate mai multe cărți. La Salonul de Carte au participat CPE "Libertatea" din Panciova, SLA "Tibiscus" din Uzdin, Societatea/Fundația Românească de Etnografie și Folclor, precum și Biblioteca Județeană ”Sorin Titel” din Timișoara și Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” din Reșița. În perioada 27-29 septembrie s-a desfășurat Colonia de arte plastice organizată de Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina în colaborare cu Consiliul Județean Timiș la Fântâna Fetei în rezervația naturală Dunele Deliblății. Pictorii participanți: Violeta Țăpârgea (Satu-Nou), Ionel Popovici (Panciova), Emil Sfera (Panciova), Constantin Grosu (Zrenianin), Svetlana Pojatar (Satu-Nou), Eugenia Drăgoi Banciu (România) și Emil Grama (România) au fost coordonați de pictorul academic Viorel Flora (Zrenianin) iar realizările artistice vor face parte din expoziția permanentă a Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina.

Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina

 

Articole similare selectate pentru tine

Simpozionului Internațional - Portrete de dascăli la Veliko Gradište

Sâmbătă, 31 octombrie 2015, în sala festivă arhiplină a Liceului Teoretic din Veliko Gradište, zona Braničevo din Serbia de Răsărit, au avut loc lucrările Simpozionului Internațional desfăşurate sub genericul ,,Portrete de dascăli”, reuniune iniţiată de învăţător arădean Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

Răscoala românilor bănăţeni din 1737-1739

Izbucneşte războiul austriaco-turc (1736 – 1739) şi Banatul devine teatru de război. Cu prilejul izbucnirii războiului şi nemulţumiţi de sistemul fiscal recent instalat precum şi de excesele birocraţiei, românii bănăţeni declanşează răscoala antihabsburgică.

Prezenţa corală în liturgica bănăţeană

Având mereu conştiinţa că Banatul, raportat la respirul cultural românesc, reprezintă atât un punct de plecare cât şi unul de sosire, cele două spaţii alcătuind nişte cercuri concentrice spirituale şi totodată conlucrând la realizarea seculară a unui mare cerc al nemuririi spirituale româneşti, dedicăm câteva modeste rânduri unor creatori şi opere mai puţin cunoscute publicului larg.