Dramatizarea poemului Luceafărul, premieră absolută pentru românii din Serbia

Jan 08, 2020

03-17-theothersideoftime.jpg

După mai bine de trei decenii, în comunitatea românească din Serbia se realizează dramatizarea poemului Luceafărul de Mihai Eminescu.


Evenimentul face parte din manifestările organizate în contextul celebrării, în comunitatea românescă din Serbia, a Zilei Culturii Naționale și a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Astfel, în zilele de 16 ianuarie, 21 ianuarie și 24 ianuarie 2020, la Vârșeț, Coștei și Petrovasâla, va avea loc EMINESCIANA, un spectacol care marchează cele două evenimente ale culturii românești. Școala Generală “Coriolan Doban” din Coștei în colaborare cu Școala Generală “Olga Petrov Radișici” din Vârșeț, două școli cu clase de predare în limba română din Serbia, vor pune în scenă dramatizarea poemului Luceafărul. Punerea în scenă aparține prof. Natalia Stan și prof. Lenuța Urzescu, iar spectacolul în primă fază va cuprinde reprezentații la Vârșeț și Coștei, precum și realizarea unui turneu în școlile românești din Serbia. Punerea în scenă a capodoperei Luceafărul de elevii cl. a V-a și a VI-a este o premieră absolută pentru românii din Serbia, într-un spectacol de muzică, lumini și interpretare dramatică a versurilor eminesciene, a cărui subtitrare în limba sârbă va fi proiectată și pentru publicul care nu cunoaște limba română.

eminesciana1-web.jpg

Luceafărul, dramatizare după poemul lui Mihai Eminescu, revine, astfel, după un lung răstimp la filonul cultural și etnic românesc din Serbia, Vârșeț, Coștei, Petrovasâla. Spectacolul îndeamnă la reflecție și îndeamnă la depășirea cercului strâmt al vieții, deschidere spre spre introspecție și întâmpinarea iubirii primare, pure. Partenerii evenimentului sunt Ambasada României la Belgrad, Primăria Vârșeț, Radioteleviziunea Voivodinei, Asociația civică RIS, Radio Far -Alibunar și Revista “Glasul Cerbiciei”.

Antuanela Rosioru

 

Articole similare selectate pentru tine

Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România

Construit în anul 1817, ca o copie la o scară mai mică a celebrului teatru vienez Burgtheatre, Teatrul din Oravița a fost primul teatru din România. Inaugurarea lui s-a făcut în prezența împăratului Francisc I și a împărătesei Augusta Carollina, cu ocazia vizitei lor la Oravița, care au fost prezenți și la primul spectacol jucat aici „Cununa cu lăutari”. În anul 1890, când teatrul din Viena este dezafectat, edificiul din Oravița devine din copie original. Un lucru ciudat este faptul că în toată istoria sa teatrul nu a avut niciodată propria trupă de actori.

S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (IV)

La începutul anului 1963 orchestra a prezintat două spectacole muzical-folclorice la Marghita și la Râtișor. Orchestra s-a mărit, s-a îmbunătățit și calitatea interpretărilor muzicale prin venirea violonistului Vasile Brăilă.

S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (III)

După o muncă sistematică, în timpul anului 1961, formațiile artistice ale Societății au început să prezinte spectacole prin localitățile cu populație românească. Orchestra, formația de dansuri populare, soliștii vocali și recitatorii au participat la spectacole în urmatoarele localități: Straja, Vlaicovăț, Doloave, Uzdin, Nicolinț, Sălcița, Iablanca, Barițe, Marghita și Locve.