S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (XVIII)

Nov 04, 2020

98-1.jpg

În anul 1991 putem înregistra o activitate bună a orchestrei, deși din acest an Societatea nu va mai primi nici-un ban de la Comunitatea comunală cultural-instructivă, încât conducerea va fi nevoită să caute sponzori de la diferite instituții și persoane care ar putea ajuta menținerea și activitatea artistică a ei.


În anii 1992 și 1993 activitatea a fost mult diminuată din cauza lipsei de mijloace financiare și a crizei economice din țară care a dus la o megainflație necunoscută în lume. Totuși în 27 mai 1993 orchestra, înjghebată ocazional, împreună cu un grup de soliști vocali și instrumentiști a concertat la Festivalul Dunărean de Muzică Populară din Turnu Severin și a obți­nut premiul I. Președintele societății, profesorul Mihai Pascu, a reușit prin eforturi considerabile să asigure o sumă de bani prin contribuția unor oameni de suflet, în valută, folosiți pentru spesele de deplasare ale echipei de 40 de membri ai "Luceafărului". Ca exemplu putem lua faptul ca doar ieșirea din țară a costat 225 mărci germane.

Trebuie să amintim că în acești ani au avut loc unele schimbări și mo­dificări de fond ale statului societății care vor facilita o organizare mai simplă și acțiuni mai eficiente ale conducerii ei. Este demn de amintit că în concordanță cu aceste schimbări statutare, conducerea societății a organizat o consfătuire mai largă a membrilor societății, în urma căreia a luat hotărârea ca din anul 1993 Societatea "Petru Albu" să poarte un nume simbolic, Societatea Cultural-artistică "Luceafărul".

În anul 1994 "Luceafărul" a participat la Festivalul de folclor și muzică românească, organizat la Seleuș în zilele de 6 și 7 august, unde a concertat orchestra cu solistul vocal Ion Păuța. Din cele amintite putem vedea că alături de orchestră a fost activă și echipa de dansatori care a apărut pe scenă aproape la toate spectacolele societății. Coreograful echipei a fost ani de-a rândul prof. Ion Samoilă. Un timp coreografia a realizat-o Erdei Varvara, balerină din Timișoara.

97-12.jpg

În lipsa unui coreograf profesionist, Societatea s-a adresat Ansamblului folcloric “Banatul” din Timișoara pentru ajutor. Directorul ansamblului, Liviu Stănchescu, fără a pune condiții, numește două perechi de dansatori, membri ai Ansamblului "Banatul" care vor instrui membri echipei de dansatori din decembrie 1990. Acești oameni de suflet sunt: Rusalin Hoarcă, coreograf, Dan David, Livia Marina, Varvara Suhane și suflătorul Dănuț Căldăraș, dânsii au muncit cu dragoste fără a cere recompense bănești. În urma acestui ajutor, echipa de dansatori a atins un nivel artistic considerabil și a avut succese la toate spectacolele. În anul 1997 coreografia formației de dansatori a preluat-o binecunoscutul cuplu de coreografi, adică soții Cătița și Mircea Barbulov care au împrospătat repertoriul cu noi suite de dansuri autohtone, bucurându-se de un succes remarcabil.

Prezentând toate aceste activități multiple în cadrul societății este important să spunem că a fost înființată o bibliotecă cu un număr însemnat de titluri de cărți, primite din donații. Organizatorul acestei biblioteci este învățătorul Panta Cebzan. Notăm că în lipsa unei încăperi corespunzătoare pentru păstrarea cărților, acestea se găsesc în dulapuri deschise, în sala de repetiții a orchestrei, unde nu este posibilă o activitatea mai fructuoasă a acestei biblioteci. Analizând această perioadă de timp din 1981 și până în luna martie 1998 este inevitabil să prezentăm activitatea și succesele secției de teatru care a avut momente de stagnare, de întrerupere, dar și urcușuri, până la realizări de vârf. După mulți ani de stagnare a activității teatrale de amatori, vor apare și vârșețenii la Zilele de teatru ale românilor din Voivodina, la 1 aprilie 1985 cu două formații: Ansamblul Societății "Petru Albu" cu tragicomedia "Lumini și umbre" după piesele de teatru "Dulapul" de Paul Everac și "Om de treabă" de Romulus Vulpescu, în regia lui Pavel Mircea Mihai, în următoarea distribuție: Alexandru Bugariu, Rodica Chitarescu, Liviu Stanciu, Elena Lelea, Grațiana Turturea, Nicolae Vinu, Ghertruda Samoilă și Lucian Micșa, scenografia a semnat-o Ion Stefan și muzica Ion Lelea. Tot în această zi a apărut pe scenă ansamblul Cenaclului literar "Tinerele condeie", cu piesa "Prăpastia unei inimi" de Ion Băieș și Paul Everac, în regia lui Vasile Demenescu. În anii următori va activa numai ansamblul "Tinerele condeie", în funcție de teatru de amatori. În anul 1994 va lua ființă ansamblul de teatru numit, "Studiul de Artă dramatică Independent”, iar în anul 1995 se numește Trupa de teatru independentă “Iulian Bugariu”, care se va prezenta la Zilele de teatru în afara concurenței cu piesa celebră a lui Eugen Ionesco "Regele moare", în regia Virginiei Marina Guzina. Rolurile au fost interpretate de Ionel Cugia, Cornel Mata, Monica Boldovină, Romanța Vărăgeanu și Pavel Șamanțu.

În anul 1996 trupa independentă va adera Societății noastre "Luceafărul" și se va prezenta la Zilele de teatru cu piesa "Jocul de a vacanța" de M. Sebastian, regizată de Diogene Valeriu Bihoi, regizor și scriitor din Timișoara.

Trupa de teatru a "Luceafărului" a atins cea mai valoroasă performanță câștigând locul I la Zilele de Teatru ale românilor din martie 1997 cu piesa-colaj "O noapte pierdută" în care sunt jucate fragmente din comediile lui I. L. Caragiale. Totuși se pare că cel mai mare succes al trupei de teatru a Societății "Luceafărul" a fost atins în anul 1998, cu spectacolul "Două cereri în căsătorie" de A. Cehov care a fost în realitate o combinație fericită a două piese într-un act, adică "Cererea în căsătorie" și "Ursul", în regia lui Cătălin Damian, actor și regizor din Iași.

Din cartea Monografia Societății Culturale ”Petru Albu – Luceafărul” din Vârșeț

 

Articole similare selectate pentru tine

S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (XVII)

În anul 1984 activitatea societății a fost mai rodnică. A participat la Revista comunală ținută la Râtișor în ziua de 15. IV cu orchestra, cu 3 soliști vocali și 2 soliști instrumentiști și împreună cu apariția pe scenă a corului mixt, au fost în total 105 persoane.

S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (IV)

La începutul anului 1963 orchestra a prezintat două spectacole muzical-folclorice la Marghita și la Râtișor. Orchestra s-a mărit, s-a îmbunătățit și calitatea interpretărilor muzicale prin venirea violonistului Vasile Brăilă.

S. C. A. ”Luceafărul” (”Petru Albu”) la 70 de ani (III)

După o muncă sistematică, în timpul anului 1961, formațiile artistice ale Societății au început să prezinte spectacole prin localitățile cu populație românească. Orchestra, formația de dansuri populare, soliștii vocali și recitatorii au participat la spectacole în urmatoarele localități: Straja, Vlaicovăț, Doloave, Uzdin, Nicolinț, Sălcița, Iablanca, Barițe, Marghita și Locve.