Elasticitatea creierului

Jan 20, 2020

monede-738x415.jpg

George Bernard Shaw a spus: ”Cei care nu își pot schimba gândirea, nu pot schimba nimic”. O afirmație similară a făcut și Albert Einstein: ”Inteligența umană este măsurată prin capacitatea sa de a se schimba”.


Viața nu stă niciodată în loc, ea este în permanentă mișcare. Același lucru este valabil și pentru relațiile umane. Elasticitatea gândirii (flexibilitate acesteia) îți permite să îți modelezi viteza gândirii și să te gândești la un lucru din diferite puncte de vedere, scrie psihologiadeazi.ro.

Cât de elastic este creierul?

Elasticitatea este o reacție firească la orice schimbare într-o lume care se schimbă atât de rapid. Într-un mediu a stimulărilor permanente și a schimbărilor spontane, elasticitatea creierului este esențială. Este acea flexibilitate care ne permite să ne adaptăm noilor circumstanțe, să soluționăm problemele dificile și să schimbăm strategia de comportament. Se spune că o persoană este caracterizată prin elasticitatea creierului dacă găsește noi soluții pentru a rezolva o problemă și crează instrumentele necesare pentru a face o activitate mai ușoară și rapidă. Cei mai talentați inventatori au un mod de gândire flexibil. Stuart Carten, fondatorul companiei de consultanță pentru modernizarea producției, afirmă: ”Noul nostru rol ca visători și specialiști care iau decizii presupune că nu mai putem să ne bazăm pe reguli. Numărul de acționari este în continuă creștere, apar produse tot mai complexe iar ciclurile de piață se accelerează. În aceste condiții elasticitatea este mai importantă ca niciodată”. Pentru a supraviețui astăzi și în viitor este nevoie să depășești viziunile stereotipice asupra lumii și modurile de gândire tradiționale. Trebuie să ieși din limitele rolurilor obișnuite. Întrebările pe care le dai azi pot să nu primească răspunsurile de care să ai nevoie mâine. De aceea, pentru a nu fi descalificat din competiție în viața personală și profesională, trebuie să fii deschis la noi paradigme. Omul modern trebuie să se bazeze pe logică și imaginație. Gândirea elastică, împreună cu gândirea rațională, logică și creativă, dezvoltă într-un mod uimitor persoana. Acestea ne oferă șansa să depășim barierele psihologice. Rezolvarea problemelor și formularea concluziilor necesită combinarea simultană a gândirii elastice, logice și analitice. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim capabili să gândim elastic. Într-o lume stabilă, în care nu are loc nici o schimbare, orice problemă poate fi rezolvată cu ajutorul metodelor, principiilor și regulilor vechi. Dar într-o epocă a progresului tehnologic fără precedent, fiecare schimbare ne impune să căutăm o soluție nouă. Alegi să cedezi în fața noilor provocări sau ești hotărât să depășești orice dificultate? Folosită în mod potrivit cu alte trăsături, gândirea elastică devine un factor decisiv în crearea bunăstării generale. ”Căutarea constantă este una dintre acele caracteristici care ne ajută să ne păstrăm sănătatea și să devenim fericiți. De asemenea, aceasta contribuie la dezvoltarea personalității pe măsură ce îmbătrânești” – spune psihiatrul K. Robert Cloninger.

Cum să dezvolți elasticitatea gândirii?

• Privește și analizează un lucru din mai multe perspective.

• Modifică-ți ambianța și vei observa cum vei începe să gândești diferit.

• Plimbă-te mai des, fă pauze pentru cafea.

• Fă exerciții fizice, deoarece acestea au o influență considerabilă asupra procesului de gândire.

 

Articole similare selectate pentru tine

Puterea conștiinței umane

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, explica cât de puternică este mintea umană şi unde în creier este localizată capacitatea de vindecare a organismului.

Învățați creierul să creadă că totul este posibil

Viața este prea frumoasă și prea scurtă ca să o irosești cu frica, îndoiala și încercarea de a-i mulțumi pe alții.

Implanturile în creier care ar putea face posibilă împărtășirea amintirilor

Implanturile în creier care ar putea face posibilă împărtășirea amintirilor. De la vulcanienii din Star Trek la Pensievul lui Dumbledore din Harry Potter, sunt multe metode prin care personajele fictive își împărtășesc amintirile în filme și seriale. Cum ar fi dacă asta ar deveni realitate?