Propolis, un veritabil antibiotic natural

Jan 30, 2020

1200px-Propolis_in_beehives.jpg

Termenul ”propolis” este originar din limba greacă şi înseamnă ”partea dinaintea cetăţii”. Albinele folosesc propolisul pentru a-şi sigila stupul împotriva dăunătorilor: viruşi bacterii, dar şi pentru mumificarea intruşilor mai mari: alte insecte, şoareci, pe care albinele îi omoară şi îi învelesc în propolis ca să nu putrezească.


Propolisul, numit şi ”clei de albine” sau ”penicilina românească” este unul dintre cele mai valoroase produse apicole şi este folosit în medicină de mii de ani.

Ce este, de fapt, propolisul?

Propolisul este un amestec de substanţe biologice provenite de la peste 20 de specii de arbori, pe care albinele le prelucrează cu ajutorul enzimelor conţinute de glandele lor salivare, obţinând astfel o substanţă răşinoasă, lipicioasă, de culoare verde-brună sau cafenie. Atât culoarea cât şi compoziţia chimică a acestui preparat miraculos diferă în funcţie de speciile vegetale de la care s-au colectat materiile prime.

Ce substanţe nutritive conţine propolisul?

Propolisul conține 55% răşini şi balsamuri, 25-30% ceruri, 10% uleiuri eterice şi aromatice, 5% polen. În cantităţi mai mici există aminoacizi, enzime, vitamine (A, B, D, E, PP), hormoni naturali, derivații flavonici, acidul ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv și Gram negativ), fermenți, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, stronțiu), substanțe antibiotice, acizi.

Când se poate introduce propolisul în alimentaţia copilului?

Propolisul se recomandă a fi administrat copiilor după vârsta de 1 an, la recomandarea medicului pediatru. Acesta poate fi periculos pentru copiii cu alergii la polen sau miere.

tinctura-de-propolis-1000x675-740x500.jpg

Beneficiile propolisului

Propolisul este cel mai puternic medicament antiinfecțios. Acționează asupra a 21 specii de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite şi 30 tipuri de virusuri (incluzând și varietățile lor). Spre deosebire de antibioticele de sinteză, față de care bacteriile dezvoltă o rezistență treptată, propolisul își păstrează nealterată capacitatea antimicrobiană. Propolisul are o paletă foarte largă de întrebuințări:

–medicament: tratează infecțiile căilor respiratorii superioare, diverse afecțiuni ale aparatului digestiv, parazitoze intestinale, diverse infecții, afecțiuni ale cavității bucale și farnigelui, afecțiuni ale pielii, artrite, artoze; –imunostimulator; –preparat cosmetic: cicatrizant, antiinflamator, antioxidant,antimătreață; –anticancerigen și antitumoral;

Cum se prepară?

Propolisul poate fi folosit în stare naturală: se mestecă pentru afecțiuni orofaringiene, se înghite pentru afecțiuni digestive sau se aplică pe piele acolo unde este nevoie. Tinctura de propolis este un preparat pe bază de alcool, pentru uz intern. Pentru copiii mici puteți folosi propolis în soluție de apă sau glicerină.

Sursa: revistasanatate.com

 

Articole similare selectate pentru tine

Vaccinul care ar putea salva albinele

Oamenii de ştiinţă din Finlanda au dezvoltat un vaccin comestibil despre care afirmă că reprezintă primul din lume ce protejează albinele, conceput în speranţa de a opri declinul acestor populaţii de insecte, fapt ce ar putea provoca o criză alimentară mondială.

Megachile pluto, albina gigantică

Insulele Moluce de Nord sunt un lanț de insule care fac parte din arhipelagul indonezian. Aici vom găsi superba atracție turistică Bali și cafeaua javaneză. Insulele nordice nu sunt la fel de mari precum cele din sud, însă adăpostesc o comoară biologică. Pe insulele Tidore, Bacan și Halmahera trăiește cea mai mare albină din lume.

Din vremea în care oamenii vorbeau cu albinele

Multe popoare, inclusiv vechii egipteni, venerau albinele, pe care le considerau mesageri ai zeilor. Egiptenii le-au numit „lacrimile lui Ra” și chiar au folosit albina ca simbol pentru a reprezenta Egiptul de Jos în hieroglifa regală.