Cum să ajutăm creierul să producă neuroni

Feb 20, 2020

mozak2.jpg

Creierul nu încetează niciodată să producă neuroni. Cercetătorii au observat că în regiunea creierului implicată în formarea amintirilor și gestionarea emoțiilor - hipocamp - neuronii vechi sunt înlocuiți cu alții noi proveniți din celule stem. Fiecare din noi are acest potențial, indiferent de vârstă. Cu anumite condiții!


Profesorul Pierre-Marie Lledo, directorul departamentului de neuroștiințe din cadrul Institutului Pasteur, oferă prin intermediul publicației Sciences et Avenir câteva reguli de aur care ajută creierul să își mențină capacitatea de regenerare pe tot parcursul vieții, scrie dcnews.ro.

Fugiți de rutină

Creierul se hrănește cu noutăți. Schimbarea stimulează celulele stem din creier să producă neuroni. De aceea, trebuie să evităm pe cât posibil rutina, plictiseala. Potrivit profesorului Pierre-Marie Lledo, creierul are o permanentă „sete de a înțelege și de a învăța”, pe care trebuie să o respectăm și să o cultivăm.

Luptați contra „infobezității”

Astăzi suntem supuși unei avalanșe de informații nocive pentru creier. Specialiștii numesc acest fenomen „infobezitate”. Prof. Lledo spune că „multe din informațiile pe care le primim sunt inutile, toxice și nu incită creierul să producă noi neuroni. Dimpotrivă, creierul bombardat cu informații este cuprins de anxietate”. Concret, ce puteți face? Selectați cu atenție informațiile, optați pentru ceea ce vă este util, ceea ce înțelegeți și vă interesează cu adevărat.

Evitați anxioliticele și somniferele

Anxioliticele și somniferele blochează capacitatea normală de înțelegere și de funcționare a creierului. Consumul de anxiolitice și somnifere echivalează cu punerea creierului pe pilot automat. Aceste tratamente cronice sunt extrem de nocive pentru producția de neuroni.

Faceți mișcare!

„Trebuie neapărat să luptăm contra sedentarismului, deoarece știința ne demonstrează că activitatea fizică, mușchii produc substanțe chimice (numiți factori trofici) care, pe cale sanguină, acționează direct asupra creierului și mai ales în ceea ce privește regenerarea acestuia”, explică prof. Lledo. Există deci o relație directă între dezvoltarea musculară și producția de neuroni.

Fiți sociabili

Anumite părți ale creierului, pe care nu le putem controla, se activează doar atunci când relaționăm cu alți oameni. „Este ceea ce numim creierul social”, precizează specialistul. Cu cât vom dezvolta mai multe relații sociale, cu atât este mai benefic pentru această zonă a creierului.

Îngrijiți-vă „creierul din intestin”

Recent, oamenii de știință au confirmat că intestinul posedă o vastă rețea neuronală care comunică în permanență cu creierul. Această relație este posibilă datorită microbiomului intestinal, numit și „creierul din intestin” sau „al doilea creier”. Așa se explică de ce alimentația noastră are un rol covârșitor pentru sănătatea creierului. Specialiștii recomandă un consum bogat de fibre, o dietă echilibrată care să mențină echilibrul microbiomului intestinal. În schimb, alimentația monotonă, bogată în zahăr, grăsimi, de tip fast-food favorizează proliferarea unor specii bacteriene care provoacă toxicitate. Aceste toxine ajung inclusiv la nivelul creierului provocând de la anxietate și depresie până la demență.

 

Articole similare selectate pentru tine

Puterea conștiinței umane

Prof. dr. Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, din Bucureşti şi fondatorul primului laborator de Neuroştiinţe din România, explica cât de puternică este mintea umană şi unde în creier este localizată capacitatea de vindecare a organismului.

Învățați creierul să creadă că totul este posibil

Viața este prea frumoasă și prea scurtă ca să o irosești cu frica, îndoiala și încercarea de a-i mulțumi pe alții.

Implanturile în creier care ar putea face posibilă împărtășirea amintirilor

Implanturile în creier care ar putea face posibilă împărtășirea amintirilor. De la vulcanienii din Star Trek la Pensievul lui Dumbledore din Harry Potter, sunt multe metode prin care personajele fictive își împărtășesc amintirile în filme și seriale. Cum ar fi dacă asta ar deveni realitate?